Mensen die eten volgens de Japanse ‘Spinning Top’, het Japanse equivalent van de Schijf van Vijf, hebben 15% minder kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die de richtlijnen niet volgen. Eten volgens de Spinning Top geeft zelfs 22% minder kans op het overlijden aan een beroerte of herseninfarct (CVA, cerebrovasculair accident).

Onderzoek
Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in BMJ. De onderzoekers volgden bijna 80.000 Japanners tussen de 45 en 75 jaar gedurende ongeveer 15 jaar. Deze mensen vulden vragenlijsten in over hun eetpatroon en kregen een onderzoek na 5 en na 10 jaar. Overlijdens en de oorzaken ervan werden bijgehouden door middel van het bevolkingsregister en andere bronnen.

Hoge levensverwachting
Japanners zijn een interessante onderzoeksgroep omdat de bevolking gemiddeld langer leeft dan in andere delen van de wereld. In 2012 hadden Japanse vrouwen de hoogste levensverwachting ter wereld, namelijk 87 jaar.
Het Japanse eetpatroon kenmerkt zich door veel vis en sojaproducten en weinig vet. Ondanks toegang tot de Westerse cultuur en eetstijl, weten de Japanners vast te houden aan hun eigen culturele eetpatroon.

Fotocredits: Food Guide Spinning Top, BMJ
Dit artikel afdrukken