Marktonderzoeksbureau Euromonitor bracht de verschillen tussen de rijke G8-landen in kaart. De analyse zoomde vooral in op de verschillen in calorie-inname en aankopen (en consumptie) van verpakt voedsel. In vrijwel alle G8-landen maakt voorverpakt voedsel de bulk uit van wat consumenten kopen.

Duitsland bovenaan, Japan onderaan
Van de 8 landen, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Rusland en de VS, blijkt Duitsland de meeste calorieën uit verpakte voedingsmiddelen te consumeren, maar liefst 1.733 calorieën per dag. Japan staat onderaan de ladder en haalt 'maar' 1.086 calorieën per dag uit verpakt voedsel.

Italië leeft nog altijd van de koolhydraten in de pasta. Italianen kopen 8 keer zoveel calorieën in pastavorm (199 kcal per dag) als de gemiddelde Brit of Amerikaan, en 12 keer zoveel als Japanners. Daar staat tegenover dat Italianen betrekkelijk weinig verzadigde vetten binnenkrijgen: 23 gram per persoon per dag. Duitsers voeren in dit opzicht de lijst aan met 37 gram verzadigd vet per dag uit verpakte levensmiddelen. Ook hier scoort Japan opvallend laag, met slechts 4 gram per persoon per dag.
Italianen kopen 8 keer zoveel calorieën in pastavorm als de gemiddelde Brit of Amerikaan, en 12 keer zoveel als Japanners


Suikerhoudende dranken
Japanners en Italianen blijken ook de minste suikers binnen te krijgen. "Italianen kopen drie keer minder suiker in de vorm van frisdranken dan de gemiddelde Amerikaanse consument. Amerikanen kopen gemiddeld 50 gram suiker per dag in die categorie", zegt Filippo Battaini, onderzoeksanalist bij Euromonitor. Japanners kopen dagelijks maar 5 gram suiker in de vorm van frisdranken, een derde van wat de Italianen wegdrinken en een tiende van de Amerikaanse portie.

Obesitas en gezondheid
Japan en Italië hebben de laagste obesitascijfers. In Japan is slechts 3% van de inwoners obees, in Italië 11%.
Na alle aandacht voor het mediterrane dieet is het nu tijd om het potentieel en de voordelen van het Japanse dieet verder uit te zoeken
Dat steekt flink af tegen de obesitascijfers van de zwaarste G8-landen, Groot-Brittannië en de VS. In die landen is 27 respectievelijk 42% procent van de bevolking obees, schrijft FoodNavigator.

Van het mediterrane dieet kennen we inmiddels de gezondheidsvoordelen. "Misschien is het, na alle aandacht die het mediterrane dieet in het verleden gekregen heeft van voedingsdeskundigen, nu eens tijd om ook het potentieel en de voordelen van het Japanse dieet verder uit te zoeken", besluit Battaini.
In 2013 werd de Japanse keuken, Washoku, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed door de Unesco. Dat lukte de Franse gastronomie al in 2010.

Fotocredits: 'Washoku', nekotank
Dit artikel afdrukken