Jamie Oliver begon ooit, 15 jaar geleden, als 'The Naked Chef'. Vol enthousiasme kookte hij eerlijk en simpel, zonder fratsen, 'naked'. Hij werd er in no time populair mee en dat betekende: meer kookboeken (de teller staat op 19, z'n laatste boek is Jamie's Comfort Food), meer merchandising, meer televisie-optredens, meer reclame-inkomsten en nog meer nieuwe initiatieven.

Jamie's imperium
In NRCQ staat een nietsverhullend - je bent Naked of niet - overzicht van Jamie's imperium. Behalve keukengerei in alle soorten en maten heeft Jamie inmiddels in verschillende landen 'Fifteen' restaurants. Hij heeft Jamie's Italian, een keten met meer dan 50 restaurants wereldwijd, tot HongKong aan toe. Hij heeft nog meer, losse, restaurants en een eigen slager. Jamie maakt reclame. Jarenlang deed hij dat voor Sainsbury's, nu nog voor Tefal, wijn en - deze Pasen nog - onze eigen Albert Heijn. Onderwijl was er ook nog een hilarische Philips-automatische cooker-introductie.

Maar daar houdt het nog niet op. Jamie heeft een Nintendo-game, niet één maar twee kanalen op YouTube en miljoenen volgers op de diverse social media. Er zijn verschillende televisieseries, de Jamie's School Dinners, het Jamie Oliver Magazine (ook in Nederland). Jamie Oliver is een merk geworden. Geschatte merkwaarde: 303 miljoen euro.

Scheurtjes in het imperium
Alles bij elkaar brengen deze activiteiten de ooit eenvoudige Jamie - waarvan boze tongen beweren dat hij gewoon 'gecast' is - inmiddels miljoenen in het laatje. Zijn Jamie Oliver Holding, waarvan hij 100% eigenaar is, draaide vorig jaar een omzet van 32,8 miljoen pond en een winst van 1,9 miljoen. Jamie's Italian, 70% eigendom, was goed voor 101,8 miljoen pond en een winst van 4,2 miljoen. Het Jamie-imperium mag dan hier en daar wat afbrokkelen - er waren wat voedselveiligheidsproblemen, de omzet en winst zijn vorig jaar enkele miljoenen gedaald, de tijdschriftabonnementen lopen terug - Jamie blijft nog steeds een ijzersterk merk. Gewoon omdat hij een aardige, licht slissende jongen is waar iedere vrouw voor valt. Zo'n jongen neem je niets kwalijk.

Fotocredits: www.jamieoliver.com
Dit artikel afdrukken