Britse artsen namen alle 14 boeken van Ian Fleming met James Bond als hoofdpersoon door en noteerden alle alcoholische versnaperingen die de geheim agent tot zich nam. Ze kwamen tot een verbijsterende 1.150 eenheden alcohol in 88 dagen, ofwel 92 eenheden per week - in Bondtermen: 5 wodka-martinis per dag. Dat is vier keer de aanbevolen hoeveelheid alcohol voor mannen in het VK.

De artsen waarschuwen dat James Bond met een dergelijke alcoholconsumptie tot de zwaarste categorie drinkers behoort. "Je moet niet willen dat deze persoon een nucleaire bom ontmantelt", zegt een van de artsen op BBC Health News. Door zijn drinkgewoonten loopt Bond een hoog risico op leverbeschadiging, impotentie en een voortijdig overlijden. De artsen geven hem niet meer dan 56 jaar. Het onderzoek is verschenen in het Kerstnummer van The British Medical Journal.

Het artikel concludeert dat Bonds favoriete mix, "vodka-martini, shaken, not stirred" mogelijk de enige manier was waarop hij zijn drankje kon bereiden - dankzij een tremor in zijn handen als gevolg van zijn drinkgedrag.
Dit artikel afdrukken