Europese jager-verzamelaars aten niet alleen om zich te voeden, maar wisten al zo'n 6000 jaar geleden smaak te geven aan hun eten door kruiden te gebruiken. In potscherven vonden archeologen van de University of York zogenoemde fytolieten terug, microscopisch kleine plantsporen die te herleiden waren naar het plantje 'look-zonder-look' (Alliaria petiolata). De sporen werden vooral aan de binnëdsenkant van de scherven gevonden, samen met vetresten van vlees en vis. De onderzoekers concluderen dat de plant 'culinair' gebruikt moet zijn, ook al omdat look-zonder-look op zich weinig voedingswaarde heeft, sterk van geur en smaak is en vooral fijngemaakt verwerkt lijkt te zijn geweest. "Anders hadden we veel meer zaadjes moeten vinden", zegt onderzoeker Hayley Saul in het BBC News bericht.
Het onderzoek is verschenen in PLOS One.
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek is verschenen in PLOS One.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook