Niet misselijk deze cijfers, al ligt het aantal doden aanmerkelijk lager dan dat van verkeersslachtoffers. Maar om dan maar meteen de chloorkip te promoten is de boel uit z'n verband rukken. Wat vinden jullie?

Elk jaar worden zeker 700.000 mensen ziek en overlijden 80 mensen door besmet voedsel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. De cijfers staan in het recent verschenen Nationaal Kompas Volksgezondheid. Volgens onderzoeker professor Arie Havelaar zijn deze schattingen nog aan de voorzichtige kant en ligt het werkelijke aantal zieken en doden waarschijnlijk aanzienlijk hoger.
Onder de noemer 'Wat je moet weten, om veilig te eten!' is het RIVM op zijn website een voorlichtingscampagne begonnen om mensen te wijzen op de gevaren op voedselinfectie in de keuken en bij de barbecue, waarvan is gebleken dat mensen het minder nauw nemen met de hygiëne bij het eten.

Bal bij bedrijfsleven
Volgens onderzoeker Havelaar is het echter moeilijk om mensen van de gevaren te doordringen. 'Koken isgewoontegedrag dat bijna niet is te veranderen.' Hij vindt daarom dat de bal vooral bij het bedrijfsleven ligt dat meer besmettingen moet zien te voorkomen. Een goede methode is volgens hem het behandelen van kippenvlees met chloor en de omstreden 'chloorkip' zou wat hem betreft niet langer taboe moeten zijn.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken