Eerdere schattingen gingen uit van circa 25.000 doden. Het nieuwe cijfer wordt gemeld door het Europese centrum voor ziektepreventie en controle (ECDC) in het medische tijdschrift The Lancet. Ze gaan dood doordat hun infectie (blaasontsteking, luchtweginfectie of andere infectie) niet meer te behandelen is met antibiotica.
Driekwart van de besmettingen met een superbacterie ontstaat in het ziekenhuisIn Nederland gaat het naar schatting om 200 overlijdensgevallen en 5.000 infecties. "Nederland doet het goed," zegt de Nederlandse hoogleraar en medeauteur van het onderzoek Mirjam Kretzschmar in het AD. Sinds 2007 is de geschatte sterfte aan resistente bacteriën in Europa sterk toegenomen. In Italië en Griekenland is de situatie het meest zorgwekkend. In Italië vallen naar schatting 10.700 doden op ruim 60 miljoen inwoners, in Griekenland 1.600 doden op bijna 11 miljoen inwoners. "In Nederland is veel aandacht voor infectiepreventie en wordt goed nagedacht over wanneer we wél en niet antibiotica moeten gebruiken", aldus Kretzschmar.
Het onderzoek richtte zich op 8 bacteriesoorten die tegen meerdere antibiotica, ook de 'laatste redmiddelen' zoals colistine, resistent zijn. Het gaat om Acinetobacter spp, Enterococcus faecalis en Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) en Streptococcus pneumoniae. Driekwart van de besmettingen met een superbacterie ontstaat in het ziekenhuis.
Het ECDC pleit voor een een drietal richtlijnen om tot een integrale oplossing voor heel Europa te komen: 1. alleen antibiotica voorschrijven als het echt nodig is en dan met mate, 2. goede infectiepreventie en controlemaatregelen, 3. inzetten op onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi dat Nederland relatief goed scoort, maar ik vrees het ergste. Een voorbeeldje van het niveau van denken. In Erasmusmc is er een oekaze dat alle medewerkers met patiëntcontacten geen ringen mogen draaien, zelfs als je bijv. alleen een gehoortest of oogmeting afneemt. Uitermate zinvol. Een verbod op verslavende smartphones en die frisse touchscreens, die niet alleen een gevaar zijn op de weg maar ook in het ziekenhuis nog vaak mee het toilet opgaan, is natuurlijk niet aan de orde.
Als je dat vergelijkt met de doden, die door kernenergie gevallen zijn....
#2 Tja, rekenen en risicoperceptie, het kan geen kwaad om daar zo vroeg mogelijk in het onderwijs mee te beginnen. Over kernenergie gesproken, zeker over thorium zou een open dialoog gevoerd moeten worden. Greenpeace heeft natuurlijk ook boter op zijn hoofd met zijn religieuze standpunt tegen kernenergie, terwijl ze volgens "Cowspiracy" minder ageren tegen vleesconsumptie omdat dat donateurs kan afschrikken. Het is overigens nog gevaarlijker om nepboter op je hoofd te hebben. Vorige eeuw vielen er elk jaar door nepboter evenveel doden als bij een ouderwetse atoombom door de aanwezige lekker goedkope transvetten, maar daar hoor je bijna niemand over. Dat transvetten niet helemaal koosjer waren was in 1956 bekend, maar als we de angst voor kernenergie of asbest zouden extrapoleren naar transvetten in margarine toen, zouden niet opgegeten nepboterhammen als chemisch afval door mensen in beschermende overalls moeten worden afgevoerd.
Mijn opmerking over antibioticaresistentieverspreiding (of een akelige Afrikaanse ziekte) via smartphones is natuurlijk wel serieus bedoeld. Mensen worden beheerst door die apparaten en de noodzaak om direct te reageren. Vroeger kon een moeder al haar baby laten verdrinken omdat ze meende de telefoon te kunnen opnemen. Nu kan je door een leuk filmpje of foto's te delen op een geschikte receptie als iedereen goede zin heeft (neem het succes van onze Epke) en jij nog een zegeltje had een pandemie ontketenen.
In de Duitse media komt de Nederlandse praktijk met enige regelmaat voorbij als lichtend voorbeeld. Maar veranderen gaat van au. Ook de jonge generatie artsen in de lokale huisartsenpraktijk strooit met antibiotica. Verschillende keren hebben we thuis besloten - na het doornemen van de NHG Standaard acuut hoesten bijvoorbeeld - toch nog maar even te wachten. Waarna kindlief vanzelf beter werd.
Ziekenhuisbacteriën lijken hier als noodzakelijk kwaad geaccepteerd te worden. Het overlijden van een jonge gezonde man uit het dorp - vader van twee kleine kinderen - was een groot drama. Maar veranderde weinig tot niets aan het gemak waarmee men zich de operatiekamer binnen laat rijden.
De autoriteiten hebben het probleem op het netvlies. Getuige de poster in de ontvangsthal: 'We pakken resistente bacteriën bij de wortel aan.' Bij de afbeelding - eerlijk waar - van een grote oranje wortel.
Zo lang het nog gebruikelijk is om handen te schudden lijkt het - ook voor mensen in de zorg die "geen patiëntencontact" hebben - niet onverstandig geen ringen te dragen.
Er zijn de nodige microbiologen die "boksen" aanbevelen ipv. handen schudden.
Verder valt me op dat er consequenter gevraagd wordt naar reisgedrag en veecontacten.
Nu alleen nog wat meer aandacht voor het tegengaan van verdere resistentie-ontwikkeling bij schimmels als Aspergillus en Candida, hetgeen alleen in Nederland elk jaar al tientallen doden kost, en nog wel eens bedreigender zou kunnen worden dan de bacteriële resistentie.
Zo is ons antibioticagebruik in de (pluim)veehouderij sinds 2009 fors teruggedrongen,
maar ons recordgebruik aan resistentie-genererende fungiciden in de land- en tuinbouw
- zo'n 4.000 ton - nog steeds niet.