De Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. In 32 landen vonden activiteiten plaats om de boon als gezond, duurzaam en lekker voedingsmiddel op de kaart te zetten.

Blije Boon
In Nederland werd de kick-off voor dit jaar gegeven door schaatser Erben Wennemars. Hij verzorgde - als groot bonenliefhebber - een schaatsclinic op de ijsbaan op het Museumplein. TV-kok Mathijs Vrieze serveerde vanuit de Blije Boon-foodtruck een aantal smakelijke bonenhapjes.

Nederlanders eten in verhouding tot andere Europeanen significant minder bonen. De helft van de Nederlanders eet zelfs vrijwel nooit peulvruchten.

In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding raadt de Gezondheidsraad aan wekelijks peulvruchten te eten. Om het de Nederlanders gemakkelijker te maken regelmatig bonen en peulvruchten te eten, gaat de campagne-organisatie Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – gedurende 2016 overal in het land activiteiten organiseren waarin informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan.

Peulvruchten: voedselzekerheid
Ook internationaal bleef de de start van het Year of the Pulses niet onopgemerkt. Zo presenteerde de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN een video en een website om recepten te delen.



In de video ligt de nadruk op de unieke mogelijkheden die peulvruchten bieden om bij te dragen aan de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Niet alleen zijn bonen gezond, ze vragen in verhouding tot andere gewassen relatief weinig water en verrijken de bodem door daar stikstof in vast te leggen. "Peulvruchten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van honger, voedselzekerheid, ondervoeding, milieuproblemen en gezondheid", zegt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Daartoe ontwikkelen allerlei organisaties, wereldwijd, diverse activiteiten en samenwerkingsprogramma's.

Dicht bij huis
Maar misschien is het niet zo gek om gewoon dicht bij huis te beginnen. Als de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks bonen eet, ligt het voor de hand met drempelverlagende activiteiten te beginnen. Recepten dus. Daarom presenteert het Voedingscentrum deze week iedere dag een recept met peulvruchten.

Ook als individu kun je een steentje bijdragen aan het Internationale Jaar van de Boon. Op foodtank staat een overzichtelijk 10-puntenlijstje van de dingen die eenieder van ons zó kan oppakken om van het IYP een daverend succes te maken.

1. Eet meer peulvruchten - zowel thuis als buiten de deur. Begin met 10 weken minstens 1 keer per week peulvruchten te eten
2. Besteed aandacht aan de Opening van het IYP
3. Lever een peulvruchtenrecept aan naar IYP@emergingag.com en deel dit op de sociale media
4. Vervang dierlijke eiwitten in een gerecht door peulvruchten
5. Gebruik de hashtags #IYP2016 en #LovePulses, volg Blije Boon op Facebook, Instagram en Twitter
6. Probeer eens een nieuwe peulvruchtensoort uit die je nog niet kent
7. Benader je favoriete restaurant of bedrijfscateraar en vraag of ze in het kader van het IYP nieuwe gerechten met peulvruchten op het menu willen zetten
8. Vertel je buurtwinkels over het IYP en vraag ze peulvruchten te promoten als gezonde en duurzame voedingsmiddelen
9. Geef peulvruchten aan een lokale voedselbank
10. Besteed aandacht aan peulvruchten bij de lokale jeugd, probeer boontjes te laten kiemen en planten in een buurt-, stads- of schooltuin. Bedenk educatieve activiteiten rondom het IYP voor kinderen!

Fotocredits: 'Erben Wennemars luidt schaatsend Jaar van de Boon in'
Dit artikel afdrukken