Blije Boon
In Nederland werd de kick-off voor dit jaar gegeven door schaatser Erben Wennemars. Hij verzorgde - als groot bonenliefhebber - een schaatsclinic op de ijsbaan op het Museumplein. TV-kok Mathijs Vrieze serveerde vanuit de Blije Boon-foodtruck een aantal smakelijke bonenhapjes.
Nederlanders eten in verhouding tot andere Europeanen significant minder bonen. De helft van de Nederlanders eet zelfs vrijwel nooit peulvruchten.
In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding raadt de Gezondheidsraad aan wekelijks peulvruchten te eten. Om het de Nederlanders gemakkelijker te maken regelmatig bonen en peulvruchten te eten, gaat de campagne-organisatie Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – gedurende 2016 overal in het land activiteiten organiseren waarin informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan.
Peulvruchten: voedselzekerheid
Ook internationaal bleef de de start van het Year of the Pulses niet onopgemerkt. Zo presenteerde de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN een video en een website om recepten te delen.
In de video ligt de nadruk op de unieke mogelijkheden die peulvruchten bieden om bij te dragen aan de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Niet alleen zijn bonen gezond, ze vragen in verhouding tot andere gewassen relatief weinig water en verrijken de bodem door daar stikstof in vast te leggen. "Peulvruchten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van honger, voedselzekerheid, ondervoeding, milieuproblemen en gezondheid", zegt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Daartoe ontwikkelen allerlei organisaties, wereldwijd, diverse activiteiten en samenwerkingsprogramma's.
Dicht bij huis
Maar misschien is het niet zo gek om gewoon dicht bij huis te beginnen. Als de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks bonen eet, ligt het voor de hand met drempelverlagende activiteiten te beginnen. Recepten dus. Daarom presenteert het Voedingscentrum deze week iedere dag een recept met peulvruchten.
Ook als individu kun je een steentje bijdragen aan het Internationale Jaar van de Boon. Op foodtank staat een overzichtelijk 10-puntenlijstje van de dingen die eenieder van ons zó kan oppakken om van het IYP een daverend succes te maken.
1. Eet meer peulvruchten - zowel thuis als buiten de deur. Begin met 10 weken minstens 1 keer per week peulvruchten te eten
2. Besteed aandacht aan de Opening van het IYP
3. Lever een peulvruchtenrecept aan naar IYP@emergingag.com en deel dit op de sociale media
4. Vervang dierlijke eiwitten in een gerecht door peulvruchten
5. Gebruik de hashtags #IYP2016 en #LovePulses, volg Blije Boon op Facebook, Instagram en Twitter
6. Probeer eens een nieuwe peulvruchtensoort uit die je nog niet kent
7. Benader je favoriete restaurant of bedrijfscateraar en vraag of ze in het kader van het IYP nieuwe gerechten met peulvruchten op het menu willen zetten
8. Vertel je buurtwinkels over het IYP en vraag ze peulvruchten te promoten als gezonde en duurzame voedingsmiddelen
9. Geef peulvruchten aan een lokale voedselbank
10. Besteed aandacht aan peulvruchten bij de lokale jeugd, probeer boontjes te laten kiemen en planten in een buurt-, stads- of schooltuin. Bedenk educatieve activiteiten rondom het IYP voor kinderen!
Fotocredits: 'Erben Wennemars luidt schaatsend Jaar van de Boon in'
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kwam vandaag in de VK een leuke titel en auteursnaam tegen van een kookboek: Bonen van Joke Boon. Nou weet ik alles al van die boon, dus ga het niet kopen, maar toch grappig!
De bonen doen het in Nederland goed dit jaar. Het segment peulvruchten in Nederlandse supermarkten groeit met 15%, ruim €7 miljoen in omzet. A-merken HAK en Bonduelle waren verantwoordelijk voor bijna driekwart van deze groei, meldt De Levensmiddelenkrant.
Retaildeskundige Erik Hemmes: “Peulvruchten zijn hot. Ik merk dat retailers de laatste tijd meer meters inruimen voor peulvruchten. Ik zie dat terug bij Albert Heijn, Jumbo, Plus maar ook bij Lidl, Aldi en supermarktketens als Deen en Ekoplaza.” Naast meer meters liggen er ook steeds meer nieuwe producten met bonen in het schap.
Vanwege het jaar van de boon zet Albert Heijn de boon in de schijnwerper. Woensdag 6 juli opende de supermarkt de eerste bonen pop-up store aan het Gelderlandplein in Amsterdam.
In de pop-up store draait het vijf dagen lang om bonen. Er zijn onder meer bonenburgers en diverse bonenspreads te proeven. De mini-winkel is geopend van woensdag 6 juli tot en met zondag 10 juli, van 13 uur tot 19 uur.
In het persbericht laat Albert Heijn ook weten dat de markt voor peulvruchten afgelopen half jaar een groei van 15% kende, voor marktleider zelf is deze groei zelfs bijna 20%.
Als ze daar Sugar Beans heten, worden ze waarschijnlijk net als in Italie vers of halfrijp, nog zacht dus, gegeten. In Kenya was het een echte pulse, grain legume dus, en heetten Rose Coco.Op elke Afrikaanse markt had je bonte verzamelingen van tientallen soorten grain legumes, jouw cowpeas o.a., bonen (wel 10 soorten) green grams, pigeonpeas, lablabs (zwart en bruin), voandzeia, you name it, allemaal in oude blikjes verkocht, in allerlei maten. En allemaal in mixed cropping geteeld (en dus een flagrante logenstraffing van Ralf's these dat mengteelt de allerarmsten niet helpt)! De kreet daar was: Less means, More beans! Wij hier in NL hebben gewoon veel te veel means! We bulken ervan!
Ik dacht al, waar blijft Dirk toch....
En ja, we hebben hier zowel borlotto bonen (heten hier speckled sugar beans) als Italiaanse missionarissen. Alleen de gedeeltelijk verdrongen inheemse peulvrucht is de cowpea, niet de lablab boon. Die laatste wordt wel een enkele keer verbouwd als groenvoer voor het vee, en heet hyacinth bean.