Hij is het duidelijk niet eens met het gevoerde beleid. Seidell is hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van Ik Kies Bewust.
Ik heb genoten van zijn verhaal. Jan Peter van Doorn vond het moedeloos. Sandra van Kampen versloeg het hier al kort. Het is de moeite van het kijken meer dan waard.
Jaap Seidell over betuttelen of sturen: gezonde voedingspolitiek is nodig from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Hans Keer. Als aanvulling op jou lijstje, ivm dat interview met Marijnissen
Het vet van de kroket is beter dan het vet in de kaas (wat voor vet? plantaardig? meervoudig onverzadigd? Lots of Omega6 ?)
er zitten nauwelijks vitaminen in appels.’ (loaded with flavonoids,anthocyanins, cancer fighting quercetin)
Bij ons komt slecht zien niet door vitamine A-gebrek.’ (nee misschien door te weinig eieren eten? te weinig xanthophylls : lutein etc.?)
Waren we toen doorgegaan met fluor in het drinkwater dan hadden arme mensen nu een beter gebit gehad.’ (hij houdt maar niet op met onzin, niks fluor, afgezien nog dat het een neurotoxin is,tekort aan magnesium beste man, en je granen dieet maakt dat alleen maar erger, phytic acid))
Maar fysiologisch is het simpel een kwestie van te veel eten.’ (alsof het zo eenvoudig was)
Obesitas is een spin-off van onze technologische welvaart, (zonder kwalifikatie)
geluk heb gehad met sommige genen, die mij minder opjagen dan andere mensen (waar haalt hij het vandaan)
En nou wil ik over die man nooit weer iets horen. Hoort in het groepje van Ancel Keyes en Frederik Stare.
Hoe maakt het lichaam onderscheid tussen stoffen die worden opgeslagen?
Het tweede stadium is de verbranding. Hoeveel je verbrandt hangt samen met je hoeveelheid beweging. (de vraag was Opgeslagen en dan kom je bij insuline terecht, maar daar wil hij niet naar toe)
De mens is een wonderbaarlijk mooi bouwsel, maar wel met de nodige constructiefouten. (dit is een antwoord van een wetenschapper??)
Is het verstandig laat op de avond te eten? het maakt niet uit hoe laat je geld stort of geld opneemt.’ (zou je eindelijk eens een zinnig antwoord verwachten op zo'n simpele vraag. Het maakt wel degelijk uit voor iemand die plat gaat. Zeker nooit van GERD gehoord. Trouwens als je toch wat wilt eten 's avonds, eet een gekookt eitje, helpt bij het aanmaken van melatonine en je slaapt als een roos.
manier van verbouwen doet aan de voedingswaarde van de producten niet zo veel toe of af. Het DNA van de groenten is allesbepalend en dat is meestal hetzelfde.’ toch maar weer herhalen, wat niet in de grond zit kan de plant er niet uithalen. Veel voedings adviezen zijn gebaseerd op wat er ooit misschien aan mineralen en micro nutrients in gezeten heeft. En vers!
Mechior,
Ik begrijp het.
Het vreemde is overigens dat ik kritiek kreeg over de populaire aanpak niet zozeer inhoudelijk. Ik heb ondertussen geleerd dat er meer waarheden zijn. Het lastige is dat ook mijn zekerheden (wetenschappelijk gevormd, zeg maar de evidence based waarheid) veranderen in de tijd. In hoeverre ben je bereid om je eigen kennis die je al 20-30 jaar als absolute waarheid hebt, ter discussie te stellen? Dertig jaar geleden was ik van mening dat een koolhydraatbeperking schadelijk was voor de diabetespatienten (type 2). Nu zie ik dat sommige patienten met zo'n koolhydraatbeperking het veel beter doen.
En dan heb ik het nog niet over vetten en andere topics die hier regelmatig over het voetlicht gaan.
blijft dus interessant.
Frank,
In je vorige mail merkte je op dat je als clinicus vooral geïnteresseerd bent in wat werkt voor je patiënten en in tweede instantie in mooie theorieën. Je hebt ontdekt dat koolhydraatbeperking mensen vaak meer helpt dan welke fancy farmaceutische interventie ook en past die empirische kennis toe. Daarmee denk en werk je in de geest van illustere dokters als Yudkin, Cleave en de nu verscheiden Wolfgang Lutz. Lutz schreef ondermeer de klassieker ‘Leben Ohne Brot’. Met zijn uitstekende resultaten bij diverse aandoeningen bracht hij de gevestigde orde ernstig in verlegenheid. Onder collega’s en voedingsdeskundigen oogstte hij vooral onbeargumenteerde agressie en hoon. Ik zag een zekere gelijkenis. Vandaar.
Het is natuurlijk ook wel aardig dat deze iconische n=1 97 werd.
Melchior
ik ken hem niet, heb hem gegoogled, er zijn meerdere lutzen. Maar wat wil je duidelijk maken met dit bericht? Zijn leeftijd? ook op pubmed veel lutzen.
ik zoek verder, en houd me aanbevolen voor links
Ik heb pas vandaag deze blog ontdekt. Boeiend!Vooral het verhaal over de verzadigende vetzuren. In Leuven kreeg ik les van prof Eggermont, kinderarts, die suggereerde dat boerenkinderen, die elke dag echte (goeie) boter aten en spek en eieren, een lager cholesterol hadden. Zelf ben ik boerendochter, eet nog steed echte boter en s morgens een eitje en of spek. Mijn laatste bloeduitslag? "mevrouw uw LDL en triglyceriden zijn te laag, maar dat kan geen kwaad." Erfelijk of had de prof gelijk en leert het lichaam externe cholesterol verwerken. De boeren hebben nooit de marketing van Unilever gedaan met grote klinische studies. Jammer. Een prof van Gent vertelde me wel dat sinds de margarine met extra linolzuur er 8 x meer borstkanker is. Gelukkig is het nu de omega 3 die eerder ontstekingsremmend werkt.
Misschien toch maar kiezen voor de lekkere eerlijke prodcten van onze landbouwers?
M Van Meir