2020 ging maar net goed.

Gelukkig waren er geen ernstige gevallen van Covid-19 in mijn directe omgeving. Mijn moeder van 93 heeft al die tijd bezoek kunnen ontvangen omdat ze naast de boerderij in haar eigen huisje woont. Het voelde persoonlijk als een bevrijding dat nagenoeg alle presentaties en fysieke overleggen geschrapt werden. Ik heb ontzettend genoten van het vliegtuigloze schone luchtruim dit voorjaar. Minder was voor mij vaak meer.

Zoals zovelen dacht ik aan het begin dit jaar dat het wel met een sisser af zou lopen. Ik vond het in maart daarom een slimme gok van Trump om het virus te bagatelliseren. Dat had heel goed voor hem uit kunnen pakken. Gelukkig gokte hij verkeerd. Misschien is de misser van Trump waarmee hij de verkiezingen nipt verloor wel de grootste winst van corona. Het geeft ons ruimte om na te denken over de oorzaak van de populariteit van dit soort types en te voorkomen dat we onze democratie zelfgekozen om zeep helpen.

Nipt verloren versus kantje boord gewonnen
In 2020 speelden in de politiek sterke conservatieve anti-democratische krachten, maar in de samenleving en business ging de vernieuwing in sneltreinvaart. Terwijl Trump nipt heeft verloren, is Tesla kantje boord overeind gebleven. Tesla is voor mij een prachtig voorbeeld, het staat voor de nieuwe economie. In 2019 schreef de complete financiële wereld het bedrijf af na de door Musk zelf aangekondigde productiehel. Op schaal auto’s produceren was iets voor de ervaren jongens, daar waren alle ‘deskundigen’ het over eens. Tesla war einmal. Het kan verkeren.

Het is als signaal naar alle conservatieven die vasthouden aan achterhaalde productiemethoden ongelofelijk belangrijk dat Tesla nu meer waard is dan alle Duitse automerken bij elkaar, inclusief General Motors en Ford
Tesla loopt nu ver voorop. De topman van Volkswagen sprak de ambitie uit om Tesla te evenaren. Tesla bouwt zijn auto’s nu twee keer zo snel als Volkswagen en de Duitse fabrikant wil dat in zijn nieuw te bouwen fabriek evenaren. Het is als signaal naar alle conservatieven die vasthouden aan achterhaalde productiemethoden ongelofelijk belangrijk dat Tesla nu meer waard is dan alle Duitse automerken bij elkaar, inclusief General Motors en Ford. Zo wordt tastbaar dat de fossiele economie iets van vroeger is, ook al is 'vroeger' nog maar amper gisteren.

Het gebruik van dieren voor onze geliefde vlees- en zuivelproducten raakt gelukkig ook aan slijtage onderhevig. De angst voor een leven zonder vlees maakt plaats voor leven met ‘het nieuwe vlees’. Het ‘nieuwe vlees’ en natuurlijk de ‘nieuwe zuivel’ waar geen dier voor nodig is. Alle grote vlees- en zuivelbedrijven doen inmiddels mee. Dat is hoopgevend.

Tesla is een lichtend voorbeeld en waarschuwing voor alle nieuwkomers en gesettelde grote spelers in iedere branche. Het kan snel voorbij en vooruit gaan.

2020 liet zien hoe kwetsbaar onze gezondheid, onze democratie en nieuwe economie zijn. Gelukkig heeft het nipt goed uitgepakt. Het was op het randje.

Allemaal de beste wensen voor 2021.
Dit artikel afdrukken