Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek die de serie in samenwerking met gespreksleider Felix Rottenberg organiseren, zeggen over de nieuwe serie:

We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.

Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?


Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.

Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Dit artikel afdrukken