Het Nederlandse landschap staat aan de vooravond van grote veranderingen. We moeten ons aanpassen aan de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering, maar we moeten tegelijk onze leefstijl en ons voedselpatroon aanpassen om de CO2-uitstoot te reduceren. We staan voor de immense opgave om ons land en ons voedselsysteem opnieuw te ontwerpen. Dat is ook een sociaal en ethisch vraagstuk.

En dat geldt ook op wereldschaal, waar een nog steeds groeiende bevolking verzeild raakt in een ratrace om landbouwgronden en grondstoffen. Moeten we daarom niet weer serieus gaan denken aan actieve bevolkingspolitiek?

In deze 10e debatserie in de Rode Hoed gaan we op zoek naar de oorzaken van de problemen en kijken wat we er aan kunnen doen. Hoe kunnen we de relatie tussen mens en planeet herstellen? Wat zijn onze handelingsperspectieven, van boer tot burger? Een serie inzoomend vanuit het water naar het land, de bevolking, en tenslotte de politiek en ons eigen menselijk handelen.

#4: Nieuwe voedseltrends (vegan, leefstijlgeneeskunde) en hun impact op onze gezondheid en ons landschap
Klimaatverandering, bodemdaling en kringlooplandbouw maken forse aanpassingen van onze samenleving en ons landschap onontkoombaar.

Van vitaal belang zijn onze voedselkeuzes, met als grootste uitdaging drastische vermindering van onze vleesconsumptie. Kunnen we zorgen dat mensen voedsel weer hoger gaan waarderen en zich weer meer verbonden gaan voelen met de productie er van, en met de planeet? Hoe kunnen we duurzame keuzes gemakkelijk en aantrekkelijk maken?
Hoe komen we tot true pricing? En wat kunnen we verwachten van de snel groeiende leefstijlgeneeskunde, de 'vegan' beweging en de 'stoplichten' die de supermarkten gaan invoeren? Kunnen we onze voedselomgeving zo inrichten dat de keuze voor gezond en duurzaam voedsel gemeengoed wordt?

Sprekers
Op 6 mei spreekt moderator Felix Rottenberg met Hanno Pijl, Leiden UMC, over voedsel en leefstijl als medicijn en met Hanneke Muilwijk, Planbureau voor de Leefomgeving, over stimulering van duurzame landbouw vanuit de keuken.
Over het herontwerp van de voedselomgeving komen aan het woord Mark Kulsdom, The Dutch Weed Burger, over vega en Coosje Dijkstra, Vrije Universiteit, die inzoomt op wat overheden, scholen en supermarkten kunnen doen. Natascha Kooiman, Transitie Coalitie Voedsel, zal het hebben over het belang van samenwerking en Petra Verhoef, Rathenau Instituut, over 'maakbaarheid' in relatie tot gezonde en duurzame voedingspatronen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rode Hoed.

Informatie
Datum: maandag 6 mei. Dit is de laatste avond van It's the Food my Friend 2019. De andere debatavonden zijn op 11 februari, 18 maart en 8 april.
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Locatie: Rode Hoed Keizersgracht 102, 1015 CV te Amsterdam
Prijzen: €13, (studenten €8)
Tickets: losse kaarten zijn te bestellen via deze link. Er is ook een passepartout voor alle avonden in deze tiende debatserie It's the Food, my Friend!

Tip: neem je smartphone of tablet mee, ook in de zaal. We kijken via Mentimeter op het scherm welke groepen er in de zaal zijn vertegenwoordigd.

De debatserie wordt georganiseerd door Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds en Felix Rottenberg. Partners zijn het Rathenau Instituut, Slow Food Youth Network (SFYN) en Transitie Coalitie Voedsel, mediapartners dagblad Trouw en Foodlog.nl.

Op de sociale media zijn de debatten met de hashtag #foodfriend te vinden.

Dit artikel afdrukken