Het Nederlandse landschap staat aan de vooravond van grote veranderingen. We moeten ons aanpassen aan de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering, maar we moeten tegelijk onze leefstijl en ons voedselpatroon aanpassen om de CO2-uitstoot te reduceren. We staan voor de immense opgave om ons land en ons voedselsysteem opnieuw te ontwerpen. Dat is ook een sociaal en ethisch vraagstuk.

En dat geldt ook op wereldschaal, waar een nog steeds groeiende bevolking verzeild raakt in een ratrace om landbouwgronden en grondstoffen. Moeten we daarom niet weer serieus gaan denken aan actieve bevolkingspolitiek?

In deze 10e debatserie in de Rode Hoed gaan we op zoek naar de oorzaken van de problemen en kijken wat we er aan kunnen doen. Hoe kunnen we de relatie tussen mens en planeet herstellen? Wat zijn onze handelingsperspectieven, van boer tot burger? Een serie inzoomend vanuit het water naar het land, de bevolking, en tenslotte de politiek en ons eigen menselijk handelen.

#3: Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk
De wereldbevolking groeit sneller dan verwacht, vooral in Afrika. De VN houdt rekening met een groei van de huidige 7,6 miljard mensen naar 9,8 miljard in 2050 en 11,2 miljard in 2100. Kan de aarde al deze mensen straks nog voeden?

Oplossingen voor de dreigende voedselschaarste worden vaak gezocht in minder vlees eten, minder voedselverspilling en betere verdeling van voedsel. Dat is hard nodig en kan zeker helpen, maar we zullen tegelijk ook de bevolkingsgroei moeten afremmen, althans in regio's waar de bevolking nog sterk groeit. Geboortebeperking komt recent weer uit de taboesfeer. Met welke sociaal-culturele factoren moeten we dan rekening houden, met name ook in Afrika? En willen we ook geboortebeperking in rijke landen met hun hoge consumptieniveau? Vraag is verder wat we hier vanuit Nederland aan kunnen bijdragen.

Sprekers
Onder leiding van moderator Felix Rottenberg gaat Leo van Wissen, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi), het hebben over cijfers bevolkingsgroei en opties voor vrijwillige geboortebeperking. Martin van Ittersum, Wageningen UR, spreekt over de groeipotentie van de voedselproductie wereldwijd en de invloed van klimaat, energie, water, grondstoffen. Niek Koning, Wageningen UR, heeft het over hoe Europa de bevolkingsgroei in Afrika bevordert en Precious Njerere, Rutgers, over bevolkingsgroei en vrouwenrechten.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Informatie
Datum: maandag 8 april, De laatste avond zal plaatsvinden op 6 mei.
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Locatie: Rode Hoed Keizersgracht 102, 1015 CV te Amsterdam
Prijzen: €13 per avond, (studenten €8), passepartout €37 (studenten €22)
Tickets: losse kaarten zijn te bestellen via deze link. Je kunt ook een passepartout nemen voor alle vier de edities.

Tip: neem je smartphone of tablet mee, ook in de zaal. We kijken via Mentimeter op het scherm welke groepen er in de zaal zijn vertegenwoordigd.

De debatserie wordt georganiseerd door Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds en Felix Rottenberg. Partners zijn het Rathenau Instituut, Slow Food Youth Network (SFYN) en Transitie Coalitie Voedsel, mediapartners dagblad Trouw en Foodlog.nl.

Gebruik op de sociale media de hashtag #foodfriend.
Dit artikel afdrukken