De Italiaanse wijnmakers produceerden vorig jaar 4,95 miljard liter wijn. Frankrijk, vorig jaar nog koploper, bleef steken op 4,75 miljard liter. Beide landen wisselen elkaar regelmatig af in de rangschikking van de Organisation internationale de la vigne et du vin. De Italianen voerden hun productie op met 12%, de Fransen met 2%.

Wereldwijd steeg de wijnproductie met 2%, naar 27,4 miljard liter. Dat komt neer op zo'n 4 liter wijn per wereldbewoner.

Nederland drinkt 3,3% minder
De consumptie van wijn steeg ook, zij het licht; wereldwijd werd er vorig jaar 0,4% meer wijn gedronken. In de VS wordt de meeste wijn gedronken, 3,1 miljard liter. Dat is 1% meer dan in 2014. Frankrijk is de tweede grootste wijnconsument; Fransen dronken met 2,72 miljard liter 1,2% minder wijn dan in 2014. Italië consumeerde 2,05 miljard liter, een stijging van 0,3%.

De Nederlandse wijnconsumptie daalde vorig jaar met 3,3% ten opzichte van 2014. Wij dronken 330 miljoen liter wijn, ofwel 19,4 liter per Nederlander.

Spanje grootste exporteur
De grootste exporteur van wijn, uitgedrukt in liters, was Spanje. Dat is ook het land met het grootste oppervlak aan wijngaarden. China staat op de tweede plaats qua wijngaardoppervlakte. Uitgedrukt in waarde voerde Frankrijk de meeste wijn uit. Italië komt in beide gevallen op de tweede plaats. De drie landen vertegenwoordigen samen 56% van de wereldwijde wijnhandel.

Fotocredits: Raisin47, uitsnede, bulbocode909
Dit artikel afdrukken