imageMaandelijks geeft een Italiaans gezin 80 euro uit aan verse groente en fruit. Dat beslaat circa 16 procent van de totale huiselijke uitgaven. Dat meldt zibb.nl. Met 417 gram groenten en fruit per dag hoeven de Italianen alleen de Grieken boven zich te dulden die 580 gram per dag eten.

Ter vergelijking: oudere cijfers van het Voedingscentrum geven als gemiddelde consumptie in westerse landen drie porties groente en fruit per dag (ca. 240 gram). Volgens het rapport Ons eten gemeten (RIVM) komt de gemiddelde Nederlander uit op 222 gram: 120 gram groente per dag en 102 gram fruit per dag. De Italiaanse teelt van verse groenten en fruit beslaat –niet verbazingwekkend– circa een kwart van de totale Europese productie. Er wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen ton groenten en fruit geteeld op in totaal 1,3 miljoen hectares, zo blijkt uit schattingen van landbouworganisatie Coldiretti. Italië is de grootste kiwi-producent ter wereld en heeft die positie ook voor tafeldruiven, peren, perziken, artisjokken en aubergines. Voor appels en citrusfruit is Italië de één na grootste wereldspeler.
Dit artikel afdrukken