'Geef niet op gele hesjes!' Met die woorden op de site van de Vijfsterrenbeweging in Italië betoonde vice-premier Luigi Di Maio van de rechtse Italiaanse regering steun aan de Franse gele hesjes, terwijl de Franse regering de hesjes-sentimenten juist probeert te beteugelen door nieuwe wetgeving.

De Franse regering reageerde ontstemd bij monde van minister Nathalie Loiseau, maar Di Maio zei vanmorgen te weigeren zijn woorden terug te nemen.

Op zijn Facebook-pagina zegt hij: "De Fransen vragen om verandering en om meer aandacht voor hun behoeften. Ik kan niet nalaten om deze wensen te delen, bovendien denk ik niet dat ik het Franse volk beledig. Er moet duidelijk iets veranderen. Het is bijvoorbeeld tijd om te stoppen met het verarmen van Afrika met een kolonialistisch beleid, dat migratiegolven naar Europa veroorzaakt en waar Italië meerdere malen alleen voor heeft gestaan." In zijn reactie schamperde hij over president Macron. Volgens hem is Loiseau vergeten dat Macron Italië in het verleden heeft vergeleken met leprozen (rond de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee) omdat zijn land niet goed met Afrikaanse vluchtelingen zou willen omgaan. "Zo hypocriet", zegt Di Maio.

Het gerucht gaat dat Di Maio aanstaande zaterdag naar Parijs komt om met de gele hesjes te praten. De Franse regering kondigde gisteren aan 80.000 man ordetroepen paraat te hebben om de steeds gewelddadiger geworden hesjes-protesten niet uit de hand te laten lopen.
Le Monde - Le gouvernement populiste italien affirme son soutien aux « gilets jaunes »
Reageer
  • Deel
Druk af