Italianen dreigen één van de pijlers onder hun keuken te moeten gaan missen: echte Italiaanse olijfolie.

Door een dramatisch slechte oogst (-35% ten opzichte van 2013) zullen de prijzen van echte Italiaanse olijfolie naar verwachting met meer dan 30% gaan stijgen. Dat meldt Reuters. De Italiaanse olijfolie-industrie heeft een waarde van zo'n 2 miljard euro.

De situatie is zo alarmerend dat de Italiaanse krant La Repubblica verzucht: "Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen. Of eigenlijk, onze hele levensstijl."

Italianen gebruiken gemiddeld 12 liter olijfolie per hoofd van de bevolking per jaar.

Heet voorjaar, natte zomer
De tegenvallende oogst is te wijten aan verschillende oorzaken. De hete junimaand deed de bloemen verdrogen. De natte zomer met relatief weinig zonuren die erop volgde, bleek een ideale voedingsbodem voor de Xylella fastidiosa, een olijvenziekte die ook wel olijfboomlepra genoemd wordt.

Tot overmaat van ramp deed de olijfvlieg het uitstekend in die weersomstandigheden. Daardoor zijn er zelfs boeren die slechts 10% van hun gebruikelijke oogst realiseren.

De prijs voor een fles echte Italiaanse olijfolie zal naar verwachting oplopen tot 11 à 12 euro en daarmee onbetaalbaar worden voor veel Italianen.

Fraude-risico
Italië is al de grootste importeur van olijfolie ter wereld. De tegenvallende oogst van dit jaar heeft de importen dit jaar al met 45% omhoog gedreven. Dat vergroot de toch al aanwezige neiging tot fraude, zegt de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti op Reuters.

"Twee van de drie in Italië gevulde flessen bevatten buitenlandse olijfolie, en we moeten alles uit de kast halen om transparantie in de handel te verzekeren en het risico op fraude te bestrijden". Nu al worden regelmatig partijen olijfolie ontdekt die of een andere herkomst of zelfs een andere samenstelling (met toegevoegde smaak- en/of kleurstoffen) hebben dan de echte Italiaanse.

Voor kieskeurige Italianen zijn inmiddels al diverse checklisten in omloop. Regel nummer 1: koop nooit olijfolie in blik - dan kun je de kleur niet zien. En lees vooral vanaf 1 januari het nieuwe, verplichte, etiket. Daarop zou moeten staan wat er in de fles zit als dat iets anders is dan pure Italiaanse olijfolie.

Fotocredits: : Tétine ;
Dit artikel afdrukken