Afval scheiden klinkt zoveel makkelijker dan het is. Niet ieder land hanteert dezelfde richtlijnen en zelfs per gemeente verschillen ze. Een Italiaanse app genaamd Junker maakt een einde aan de chaos.

Junker vertelt je aan de hand van een barcode en je locatiegegevens hoe je je afval moet scheiden. De app identificeert uit welke losse elementen de verpakking bestaat en op welke manier deze kunnen worden gerecycled. Aan de hand van je locatiegegevens en de lokale afvalverwerkingsrichtlijnen vertelt de app je in welke bak of zak je het afval moet stoppen.

De meest opgezochte verpakkingen in de app – waar dus de meeste verwarring bij ontstaat – zijn melkkartons, waterflessen, koekjesverpakkingen en chips in blik, zoals Pringles, vertelt mede-oprichtster Noemi De Santis op Foodnavigator. “Koekverpakkingen zijn vaak gemaakt van papier, maar er wordt ook vaak een laagje plastic gebruikt. Dan moet het als restafval worden afgevoerd. Drankkartons bestaan uit papier met aan de binnenkant een laagje kunststof. Deze verpakkingen kunnen als papier, plastic of restafval worden afgevoerd volgens de lokale richtlijnen.”

De app wordt veelvuldig gebruikt in Italië en is bezig met een langzame uitbreiding richting Europa. Ook in Nederland kan het nuttig zijn. Mensen willen wel hun afval scheiden, maar weten niet hoe, of willen er geen extra moeite voor doen. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 494 kilo huishoudelijk afval weg.
FoodNavigator - Italian recycling app tackles ?confused? waste sorting in Europe
Reageer
  • Deel
Druk af