Lethe stuurde me gisteravond een lang artikel uit The Newyorker, een essay van publicist Bee Wilson dat doemdenkers en realisten over eten 'ns op een rijtje zet. Alle moderne Amerikaanse eetpredikanten komen langs, van Paul Roberts (The End of Food) Raj Patel (Stuffed and Starved) en Michael Pollan (In Defense of Food). De facto pleiten allen voor wat in de hier bekende woorden van Pollan is gaan heten 'eet eten, vooral planten en niet teveel'. Hier en daar zegt er nog eentje: 'en teel het zelf op je stadse dak'.
Veel ingewikkelder hoeft eetgezondheidsbeleid niet te zijn. Ingewikkelder hoeven ook discussies over de zgn. nakende voedselcrisis niet te zijn. Er is niet te weinig eten. Wij - westerlingen - eten teveel. Veel te veel. We vreten ons obees. Dat vonden we ook hier, want onze commentatoren wilden niets weten van een bad carb-theorie als basis voor obesitas.
2 mooie citaten:
- The average U.S. consumer eats eighty-seven pounds of chicken a year—twice as much as in 1980—but this generates a profit of only two cents per pound for the farmer.
So, yes, cheap food can be nasty, not to mention bad for farmers and the environment. Yet it has one great advantage that neither Patel nor Roberts fully grapples with: people can afford to buy it. According to the World Bank, four hundred million fewer people were living in extreme poverty in 2004 than was the case in 1981, in large part owing to the affordability of basic foodstuffs. The current food crises are the result of food being too expensive to buy, rather than too cheap. The rioters of Haiti would kill for a plate of affordable chicken, no matter how pale, soft, and exudative. The battle against cheap food involves harder tradeoffs than Patel and Roberts allow. No one has yet discovered how to raise prices for the overfed rich without squeezing the underfed poor.
- In the Netherlands, Germany, France, Austria, Belgium, and the United Kingdom, there are a hundred and sixty million consumers, fed by approximately 3.2 million farmers. But the farmers and the consumers are connected to one another by a mere hundred and ten wholesale “buying desks.” It would be futile, therefore, to look to the food system for radical change. 110 inkoopbazen besluiten dus dat wij, met z'n 160.000.000'en, door moeten eten van wat ze ons voorzetten.
Ik rekende hier al eens voor dat de zgn. enorme prijsstijgingen (ca. 150%) van basisproducten (m.n. granen) voor nauwelijks meer dan 1% meetellen in de prijsstijging van pakjes, zakjes en bakjes. Reken maar, we vreten gewoon door. Daar zorgen die 110 inkopers van onze supers en nog wat andere wederverkopers wel voor. Liefst met eten dat niet meer op eten lijkt, want daar voel je de prijsstijgingen wél veel harder.
Wees eens eerlijk: hoeveel vaker pak je toch nog een zakje uit de kast of sta je zomaar voor de koelkast dan in 1980 je ouders (of jezelf natuurlijk, als je al zo oud bent)?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
P, Brazilië is al twitig jaar één van de tien grootste industrielanden van de wereld. Op het vlak van IT is het Europa zlefs altijd voor geweest. Maar in dat Brazilië heb je verschillende werelden. Vandaar mijn opmerking dat we die terminologie moeten updaten. Ze stamt van eind jaren vijftig van vorige eeuw.
En verkijk je a.u.b. NIET op India. Da's zelfs nog het beste voorbeeld van een land, waarvan wij nu vermoeden dat het in transitie is naar de eerste wereld. Dit is niet zo. We vergapen ons aan de opkomende informatica-sector, de staalreuzen,...
Jawel, we leven in een klassen-wereld. Het zijn altijd; bijv., de boeren geweest: owel wreten ze teveel van de subsidiepotten, owel stinken ze, ofwel kunnen ze nog geen stuk onkruid telen (volgens Verburg haar logica).
Let op mijn woorden: straks wordtde teneur. Honger: het is jullie eigen schuld, los het maar zelf op.
@Steven
Nee, nee. Dat is een reflex uit het verleden. Wat ooit de derde wereld was is nu een opkomende wereldmacht. Kijk naar oliemacht Brazilie en Venezuela. Kijk naar India.
Over domme, luie, kleine boeren, die na 8000 jaar nog steeds niet begrepen hebben hoe je rijst veredelt of of op het idee komt om aardappelen te willen opeten. Gerda Verburg lijkt me een akelig slecht geïnformeerd of onwillend mens. "Blaming the victim", heet zoiets.
Dit stuk uit The Economist schetst een bealgnrijk deel van het probleem.
Voor zover je tegenwoordig nog over de "derde wereld" kan spreken...
Het wordt bon ton, in het rijke Noorden, vandaag te spreken over 'het Zuiden'. Maar jawel, volgens mensen die in die Derde Wereld leven moet die terminologie verder gebruikt worden, omdat ze nog steeds opgaat. Wellicht wordt het tijd om de invulling van die 'eerste', 'tweede' en 'derde' en 'vierde' nog eens te herdefiniëren. Maar we leven in een klasse-wereld. Maar zoals in het voetbal, wie niet over genoeg geld beschikt of de jeugdopleiding verwaarloost, komt in de problemen.
Er is momenteel een conferentie van de FAO aan de gang, in de stad Rome. Op de radio hoorde ik de volgende soundbites; het westen is de schuld en handelsbarrieres maken ons eten duur. De vrijemarktstellingname gecombineerd met een slachtofferrol voor de derde wereld: de gebruikelijke stellingnames, dus. Je kan er zo zeker van zijn dat er hierna niets gaat gebeuren.
Tja, vrijhandel. Alsof dit een kwestie is handel. Alsof je er verstandig aan zou doen om voedsel in het ene continent te verbouwen om een hongerende exploderende bevolking op een ander continent te voeden.
Verfrissend waren dat als oorzaken gewoon bevolkingsgroei en biobrandstoffen werden aangehaald. Diep teleurstellend is het feit dat de prijs van kunstmest gedeeltelijk van fossiele brandstoffen afhankelijk is en door de huidige olieprijzen zeer hoog is geworden, volstrekt genegeerd werd. Maar goed, het hoge woord is er uit: bevolkingstoename.
In 1994 is er in Cairo een VN conferentie over bevolkingsgroei geweest en daar is elke vorm van geboortecontrole door Afrikaanse (samen met het Vaticaan) en Islamitische landen uit het Midden-Oosten en Azie getorpedeerd. Ik heb de neiging om te zeggen: Wie niet wil luisteren moet maar voelen. Ik, althans, voel me niet meer in de minste mate verantwoordelijk voor dit soort landen en ben nou niet aan het juichen om ineens hun sores te gaan opruimen. Niet zonder bevolkingspolitiek.
(Een linkje naar een New Scientist artikel)
We eten te veel te snel op. Het lichaam heeft een kleine onvolkomenheid, de hersenen krijgen pas na een zo'n kwartier waarin de maag daadwerkelijk al vol is, het seintje dat de maag vol is.
In dat kleine kwartiertje kunnen wij erg veel calorieën teveel binnenkrijgen. Het zal overigens voor veel mensen een herkenbare situatie zijn, "shit, ik had die laatste scheppen niet meer moeten nemen".
Hoe vaak komt het niet voor dat mensen hun riem los doen na een maaltijd? Nou..., dan heb je niet te weinig gegeten...