Aan het begin van de middag schreef Wouter van der Land: "Streeknep en -echt werd in elk geval in het Romeinse rijk al veel gebruikt; producten uit het hele Middellaandse Zeegebied concurreerden met elkaar. Wettelijke bescherming bestond toen nog nauwelijks en de verkopers konden dus zeer vrij hun gang gaan. Vlaggen zullen zeker de lading niet altijd hebben gedekt."
In dat licht aan Wouter een vraag: vindt hij een sardine (ze kwamen uit Sardinië) uit Marokko dan nep?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat je van ver haalt is lekker. Van die nep maakten ook de handelaren in de oudheid ongetwijfeld gebruik. De nieuwe nep is daar maar een variant op: wat je van tuus hoalt is lekker. het zijn slechts verschillende modes.
Wat er in de oudheid ontbrak, waren zorgvuldig gemanagede massamarketing, massamedia en massaproductie, een cocktail die kan zorgen voor indrukwekkende resultaten. Heinz heeft bv met zijn ketchup de thuisproductie van ketchup bijna compleet gestopt en een groot aantal concurrenten de das om gedaan. Maar beide bestaan nog.
Ja, zoals het worstenbroodje uit niet-Oirschot.
Eerlijk nep? Zoals in ' Oirschots worste(n)broodje '..
Bedrog, je hebt gelijk, het was een vorm van oplichterij en dat is wat anders dan eerlijke nep.
En nu de hamvraag: is dat bedrog of nep? (in de zin waarin hier ooit de discussie over neppen en wordnappen ontstond)
Een Oirschots worstebroodje is fantastisch. Er zit geen vod, kalk, kleurstof of zooi in. Helemaal puur. Het is geen bedrog, wel nep.