De vraag rijst echter of stevia wel zo natuurlijk is. Natuurlijk, het stevia-plantje is een echt plantje, in het Nederlands heet het Honingkruid. De blaadjes smaken echt zoet als je er van proeft. Die zoete smaak wordt geleverd door de steviol glycosiden die er in zitten. De glycosiden worden door middel van een chemisch extractie-proces uit het plantje gehaald, daarbij wordt ethanol. Het is dus niet het plantje zelf dat gebruikt wordt voor de zoetstof, maar het extract. En daarom vinden sommige EU-lidstaten dat de term 'natuurlijk' niet gebruikt mag worden.

Hoewel stevia sinds eind vorig jaar als zoetstof in de EU is toegelaten, is men nog niet uit hoe de 'natuurlijke' claim het best tot uiting gebracht kan worden. Er bestaat geen stricte definitie van 'natuurlijk' in de EU regelgeving met betrekking tot additieven. Men vindt 'natuurlijkheid' meer iets voor marketieers. Verschillende lidstaten kijken hoe de EU geur- en smaakstofregelgeving natuurlijke en kunstmatige smaken definieert, om te bepalen hoe de 'natuurlijkheid' van de zoetstof omschreven zou kunnen worden.

De lobby-organisatie FoodDrinkEurope heeft als aanbeveling de tekst 'from a natural source' voorgesteld. De diverse fabrikanten lijken hier vooralsnog mee uit de voeten te kunnen. Alle mogelijke varianten worden momenteel in de verschillende landen van de EU onder de loep genomen.

De vraag is natuurlijk: wat komt er nou niet uit natuurlijke bron?

Fotocredits: alberth2
Dit artikel afdrukken