Op de website van de PVE is het volgende bericht te lezen:

Persinfo: Sojabal en Vegakip blijven nep

De Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE) nemen er geen genoegen mee. De vegetarische slager denkt blijkbaar dat hij vegetarische producten mag blijven verkopen onder namen als kipstukjes, gehaktbal of gerookt spek ondanks de waarschuwing van de NVWA dat het niet hoort.

“Dit schaadt het imago van onze vleesproducten en als de NVWA het geen prioriteit vindt zullen we ons als productschappen beraden over verdere stappen, want wij vinden het misleiding”, aldus Ben Dellaert, secretaris van het PPE en PVV.

De vegetarische slager verkoopt vleesvervangers in de eigen vegetarische slagerswinkel. “Daar hebben we geen moeite mee, want daar is het duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat”. Echter, doordat de producten nu ook in de supermarkt verkocht worden moet het voor de consument in één oogopslag helder zijn wat er in de verpakking zit. Het is kip noch vlees, dus is er sprake van verwarring en misleiding. “ En je zal als consument denken dat je een kipspiesje eet en dan op een sojabrokje kauwen, dat is zeker niet goed voor het imago van kip”, aldus Dellaert.


Stel je voor. Je stapt bij de vegetarische slager binnen en koopt daar vegetarische kip. Denk je dat je dan kip koopt of kip die geen kip is?

Naar de bescheiden mening van de redactie mag kip warenwettelijk geen kip heten als het geen kip is. Toch lijkt de NVWA te oordelen dat de consument heel goed weet dat hij geen kip maar iets plantaardigs koopt als hij bij de Vegetarische Slager 'kip' koopt.

Heeft de NVWA dáár ongelijk in?

Dat kunnen we ons moeilijk voorstellen. Temeer daar de nepkip van de Vegetarische Slager nog duurder is dan echte biologische.


Fotocredits: Sandra van Kampen
Dit artikel afdrukken