In totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan een onderzoek dat het Voedingscentrum liet uitvoeren. Veruit de meerderheid (83%) zegt niet anders te zijn gaan eten na de intelligente lockdown. Zij zeggen evenveel te eten als voor die tijd, maar ook geen verschil te merken als ze gezonder gaan eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).
Volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum is dat niet verrassend: “Het verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”
De onderzoekers van Flycatcher die het onderzoek voor het Voedingscentrum uitvoerden, trekken niettemin drie wat strakkere conclusies uit het onderzoek.
De grootste verandering ziet het onderzoeksbureau in de hygiëne rondom het koken: twee derde is vaker en/of beter de handen gaan wassen en bijna de helft let beter op de hygiëne tijdens het koken. Een derde is meer op zijn gewicht gaan letten de afgelopen weken, ofwel door in de gaten te houden of het gewicht stabiel blijft ofwel door actief te gaan afvallen. Opvallend is dat vooral Nederlanders onder de 30 jaar gezonder zijn gaan eten, minder alcohol zijn gaan drinken en meer zijn gaan bewegen.

In bovenstaande infographic zijn de bevindingen van het onderzoek weergegeven. Het totale onderzoek is hier te raadplegen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"duidelijk heeft gemaakt dat een ongezond lijf minder weerstand weet te bieden aan infectieziekten.'" Jong jonge wat een wetenschap.
Maar nu de vraag hoe organiseer je een gezond lichaam.
Wat vraagt dat van ons voedsel?
Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Al de wetenschappelijke onderzoeken gaan voorbij aan deze vragen, hebben geen antwoord op de vragen, en zijn de adviezen een slag in de lucht en zetten mensen op een verkeerd been.
Er zijn meerdere wetenschappelijke rapporten die aangeven "Ons hedendaags voedsel is ziekmakend door de onbalans aan voedingstoffen en of het ontbreken van enkele essentiële voedingstoffen".
Grappig in Frankrijk heeft een vergelijkbare enquete plaatsgevonden onder 3000 Fransen Tijdens de confinement zijn Fransen aangekomen . De Nederlandse vraag of je bewust(er) met je gewicht bezig bent is voor mij niet zo veelzeggend. Aan de Fransen werd gevraagd of ze zijn aangekomen sinds 16 maart. 29% is afgevallen en 59% aangekomen. Gemiddeld +2.5 kg (13% meer dan 5 kg). Oorzaken liggen in vaker snacken, meer (taart)bakken als tijdsbesteding en minder bewegen.
Dat laatste is inderdaad best lastig wanneer je slechts 1 km rondom je huis mag wandelen/joggen (max 1 uur per dag). Ik dacht slim te zijn en op de mountainbike boodschappen te doen in het plaatsje 7 km verderop (grotendeels onverharde route binnendoor). De gendarmerie was hiervan niet gecharmeerd. Fietsen was niet de bedoeling, ik zou kunnen vallen en daardoor onnodig een IC-bed in beslag kunnen nemen. Ik zit nu dus meermaals per week als een hamster op een Tacx en draag hiermee bij aan de Garmin statistieken van de afgelopen maanden waarbij de sport-activiteiten van Fransen, Italianen, Spanjaarden, Britten, Zweden en Duitsers zijn vergeleken. Changement de modes de vie & pandémie mondiale. Samenvatting: Garmin-gebruikers zijn meer gaan sporten. Afhankelijk lockdown regels was dat meer buiten of binnen. Zwemactiviteiten zijn nagenoeg nul ( :-( ), behalve in Zweden, waar denk ik de zwembaden nog gewoon open zijn.
Wat mensen zeggen en wat mensen (daadwerkelijk) doen?
#1 Hans, er wonen meer mensen in een stad dan in een dorp.
Juist daarom is je laatste zin eigenlijk niet zo aardig. Ik schreef al eens over de 30cm afstand tot mijn buurmans voordeur
'Ze' zijn meer gaan bewegen. Het gaat bij dit soort onderzoek meer om 'we'..
Ik geloof dit soort onderzoeken niet zo maar.
Flycatcher (zie topic; Vliegenvanger..) is nog steeds niet bij ons aan de deur geweest..
Representatief ? Formule 'de Hond' ?
Vrees dat het meer gebaseerd is op een ‘self-fulfilling prophecy..’
Ons ‘onderzoek’ in ons dorpje bewijst, dat er nooit eerder zo veel meer aandacht gegeven is voor creatief koken als nu: verzachting voor de knelende Corona-enkelband, die je vastpint aan huis..
Het vakantiegeld en de belastingteruggaven lopen binnen, en wat moet je er in hemelsnaam mee doen ?
Intiem op balkon, of in tuintje of tuin genieten..!
Minder werkdruk.. Geen gebrom en condensstrepen in de lucht en een zalig : ‘Zullen we nog een flesje open trekken ?
Zet je al vast geitenkaas en camembert bij de Lidl op je briefje voor morgen ?
We mogen toch niet op vakantie straks van Rutte......... !”