In de Ondertussen van dinsdag 24 september vallen mij deze berichten op:

- De opkomst van 'vegetarisch vlees' en kweekvlees verandert de categorie vlees dusdanig snel dat wetgeving en theologie het maar moeilijk kunnen bijhouden. Journalist Laura Reiley onderzoekt in The Independent de theologische gevolgen van het 'nieuwe vlees'. Ze vraagt zich bijvoorbeeld af of gekweekt vlees halal en koosjer is. En als Allah of Jaweh varkensvlees verbieden, hoe zit dat dan met Vegetarische speckjes?

- Welke rechten hebben dieren? De Universiteit Antwerpen komt met een nieuw vak: Dier & Recht. Professor Frederik Swennen vertelt in De Morgen waarom dit vak er komt. We zijn veel meer over dieren te weten gekomen, waardoor de manier hoe we erover nadenken ook anders moet, stelt hij. Nieuwe wetgeving moet het dier eigenlijk meer rechten geven. Wie rechten heeft, heeft echter ook plichten. Welke plichten heeft je kat naar jou als jij hem goed verzorgd? Da's een moeilijk te beantwoorden vraag.

- Ga je op de fiets naar je werk? Dan beweeg je volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid voldoende: minimaal 150 minuten per week. Dat schrijft het AD. Het Kennisinstituut concludeert dat op basis van dagboekjes van 5.300 personen die 3 dagen hun reizen en gezondheid bijhielden. Dat blijft natuurlijk wel een momentopname.

Nog voor de Klimaattop in New York sloten 66 landen zich aan bij de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn, schrijft RTL Nieuws. Stop met treuzelen, zegt de NRC. Onderwijl schrijft De Tijd dat klimaatexperts van het IPCC met alweer een nieuw somber rapport druk op de top willen uitoefenen.
BoJo was ook in New York; thuis oordeelde het Supreme Court dat hij de Britse koningin voor de gek heeft gehouden omdat hij het parlement niet naar huis had mogen sturen. Treedt hij dan nu af? Volgens Business Insider is het het uitdrukkelijk oneens met het oordeel van de hoogste rechter. En hou je vast vanwege het nieuws dat zojuist binnenkomt via Business Insider: het Huis van Afgevaardigden in de VS zou vanavond een impeachment onderzoek tegen president Trump aankondigen vanwege zijn gerommel in Oekraïne tegen zijn politieke tegenstander Joe Biden en diens zoon.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken