Hoe slim is de koelkast?
De Family Hub ondersteunt volgens Samsung een gezin bij het voedselmanagement, agendabeheer van het hele gezin en uiteraard bij het entertainment. Via een smartphone kunnen de gebruikers de foto's van de koelkastinhoud bekijken voor een overzicht van wat er nog is en wat er mist. Via een app zijn bestellingen meteen online te plaatsen. De app deelt ook agenda's, briefjes en reminders van de gezinsleden. Ook is het mogelijk de tv te verbinden met de koelkast zodat het kijkplezier geen moment onderbroken wordt bij het pakken van een biertje. Via een ingebouwde webbrowser kan de gebruiker op zoek naar recepten, muziek draaien, fotoalbums afspelen of kookwekkers gebruiken en het weerbericht checken.
Klinkt goed. Maar is het ook verstandig? Blogger Lloyd Alter vindt eigenlijk van niet. Op Treehugger pleit hij voor een gewone 'domme koelkast'. Hij wijst er op dat mensen door deze slimme koelkasten hun huis niet meer uit hoeven. Dat is helemaal niet zo gezond omdat we toch al steeds minder bewegen. Alter verwijst naar een studie in Taiwan die aantoonde dat mensen die iedere dag boodschappen deden, 27% minder kans hadden om te overlijden over een periode van tien jaar dan mensen die eenmaal per week boodschappen doen.
Een andere complicatie is de zogeheten Jevons Paradox. Deze paradox houdt in dat als iets efficiënter wordt, het gebruik daarvan omhoog gaat. In de VS betekende dat dat de koelkasten steeds groter zijn geworden. En dat gezinsleden voor iedere slok of hap de koelkast opendoen. Dat leidt niet alleen tot energieverspilling, maar ook tot voedselverspilling.
Camera als geheugensteuntje
Juist met het oog op het terugdringen van voedselverspilling experimenteert de Britse supermarktketen Sainsbury's met camera's in de koelkast, schrijft de DailyMail. Uit onderzoek van de supermarkt blijkt dat 70% van de supermarktbezoekers eerst de koelkast checkt voordat ze boodschappen doen, maar dat velen tegen de tijd dat ze in de supermarkt zijn alweer vergeten zijn wat ze ook al weer moesten kopen. Voorts blijken veel mensen snel wat boodschappen rechtstreeks vanuit hun werk te doen, zonder dat ze weten wat er al in huis is. Dat leidt tot dubbele aankopen van producten. Dat kost gemiddeld £235 per jaar per gezin en zorgt voor een afvalberg van 4,2 miljoen ton aan voedselverspilling.
Sainsbury's werkt samen met huishoudelijke apparatenproducent Bosch. Twintig gezinnen in het Britse Swadlincote testen op dit moment de 'fridge selfies' uit. Ze krijgen de foto's via de Home Connect app door. In de toekomst moet de app ook menusuggesties kunnen doen op basis van het eten dat nog in de koelkast aanwezig is. Dat is pas echt slim.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij mij ligt veel ook in de koelkast, op de woensdagochtend zit ie altijd weer propvol met groente voor de hele week, fruit dat niet te lang erbuiten kan zoals het kwestbare als frambozen, aardbeien enz. Nee, ik koop niet slechts 1 bakje daarvan, dat blijft dus niet lang goed erbuiten, ik moet wel, want ik ga ook niet 3x in de week naar mijn agf winkeltje voor 1 bakje frambozen, dat kost meer aan benzine dan die dingen kosten, LOL!! Maar ook erbuiten heb ik heel veel liggen, vergelijkbare hoeveelheid als erin, voornamelijk fruit. Dan moet je eensmart keuken/woonkamer hebben om het allemaal te meten..........
Astrid, over technologie blijft de mens natuurlijk wel zelf de regie houden, mits die dat wil en daar enige energie in wil steken (hoe summier dan ook).
Maar ik ben het met je eens dat er misschien wel eens veel ruis zou kunnen ontstaan vanuit zo'n smart-koelkast. Met als gevolg bijv. weer extra voedselverspilling.
Ik ga het niet uitproberen, dus daar kom ik zelf niet achter.
Papier/pen/internet/zelf kijken wat zoal in huis is (merendeel ligt nl. buiten de koelkast, dat ben ik dan weer met Joep eens), is meer dan genoeg voor mij.
"""Uit onderzoek van de supermarkt blijkt dat 70% van de supermarktbezoekers eerst de koelkast checkt voordat ze boodschappen doen, maar dat velen tegen de tijd dat ze in de supermarkt zijn alweer vergeten zijn wat ze ook al weer moesten kopen."""
Tja, daar verkopen ze nog steeds van die ontzettend handige papiertjes en pennen voor, dan kan je het even opschrijven. Doe ik ook, 3 dagen per week de "gewone" boodschapjes zoals zuivel en paar dingen die op zijn en 1x voor een plaatselijke AGF winkel de grootste bups van groente en fruit voor de hele week en dan gebruik ik ook nog eens beide kanten van het papiertje, dus maar 2 blaadjes nodig per 4 dagen, slim he, dat heet ook 'smart' in het engels..............en pennen krijg je nog eens gratis van 123 inkt ook als je wat besteld.............
Maar et zo'n smart koekast un je met je smartphone toch wel even heel smart via de app inloggen op je koelkast als je in de super bent zodat je heel smart meteen kan zien wat voor smarties, eeeeeeh, boodschappen je moet hebben?
-Oh, de bloemkool is op, moet ik kopen van mijn koude smart,
-ja maar die heb ik gister al gegeten,
-niks mee te maken, smartje zegt dat het op is, kopen dus
-he, je hebt peen gekocht ik zei dat de bloemkool op is!
Gaat ie dan op tilt ofzo als je niet aanvult wat hij zegt dat op is? Wat een onzin, dat is echt voor mensen die geen idee hebben wat ze met hun geld aanmoeten, al zou ik hem voor niks krijgen dan moest ik hem niet
Kan (technisch) wel slim zijn, maar niet voor ons waar de meeste levensmiddelen zich buiten de koelkast bevinden. In de koelkast alleen wat zuivel en bladgroente, soms ook vlees, vis en restjes.
Nog even en je krijgt in Amerika een alert op je moboel tijdens je werk: "De inhoud van uw koelkast is minder dan 2000 kCal per persoon".
#1 Link gerepareerd!