“Dat mensen van koolhydraten houden, verklaarden we vooral doordat mensen van de zoete smaak van suikers houden. Maar uit ons onderzoek blijkt dat mensen een smaak van koolhydraten kunnen proeven die los staat van de zoete smaak”, vertelt onderzoeker Russell Keast.
Gevoelig voor koolhydraten, grotere middelomtrek
De studie die verscheen in The Journal of Nutrition richtte zich op twee veel voorkomende soorten koolhydraten: maltodextrine en oligofructose. Deze koolhydraten zitten in dagelijkse producten zoals pasta, brood en rijst. Bij 34 mensen keken de onderzoekers of zij een specifieke smaak waarnamen van de twee koolhydraten en wat hun middelomtrek was. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die het meest gevoelig waren voor de smaak van koolhydraten meer aten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen en een grotere middelomtrek hadden. De onderzoekers zien die relatie als bewijs voor hun stelling.
‘Vet is ook een smaak'
Onderzoeker Russel Keast vond twee jaar geleden in een andere studie overeenkomstige resultaten voor de smaak van vetzuren. Ook die zouden een specifieke smaak hebben waar sommigen gevoeliger voor zijn dan anderen. Maar anders dan in het geval van de koolhydraten bleken de meer vetgevoelige mensen juist minder vet in te nemen. Andere onderzoeken toonden aan dat mensen de smaak van vet vies vinden.
Vet was door die ontdekking al de 'zesde smaak' gaan heten. Koolhydraten zijn dus eigenlijk de zevende smaak.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoe smaakt unami dan?
Weer iets bedacht.
Een paar dingen vallen op:
- deze studie ging niet over het aantonen dat complexe koolhydraten een zevende smaak is. Het ging over de vraag of dat leidt tot hogere koolhydraatconsumptie en overgewicht.
- enkel van de associatie tussen hogere smaakgevoeligheid en buikomvang wordt de correlatiecoëfficiënt gegeven in de abstract. Hoewel er gesteld wordt dat er een significante correlatie gevonden is, is de waarde van de correlatiecoëfficiënt nogal laag met r=0.36. In dit plaatje kan je zien hoe dat eruit ziet. Op zijn zachts gezegd niet erg overtuigend.
- men heeft ook gewicht en lengte gemeten en kon dus de BMI bepalen. Geen woord over enige correlatie tussen BMI en smaakgevoeligheid. Ik gok dat er wel naar gekeken is, maar er geen correlatie gevonden is.
- tot slot, mensen die volgens hun voedingsdagboek meer zetmeel aten waren geassocieerd met een hogere smaakgevoeligheid. De onderzoekers draaien die zin om, maar het is natuurlijk best mogelijk dat als je vaker complexe koolhydraten eet, je daar meer smaakgevoel voor ontwikkeld. Dat doen we voor koffie, wijn, bier, en olijven immers ook.
Ik zou hier niet zoveel conclusies aan durven hangen.