Dat denken Australische onderzoekers naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Sommige mensen zouden een speciale smaaksensatie ervaren bij het eten van koolhydraten. Mensen die gevoelig zijn voor deze smaak zouden meer verlangen naar dergelijke voedingsmiddelen en daarom een grotere kans lopen om te zwaar te worden.

“Dat mensen van koolhydraten houden, verklaarden we vooral doordat mensen van de zoete smaak van suikers houden. Maar uit ons onderzoek blijkt dat mensen een smaak van koolhydraten kunnen proeven die los staat van de zoete smaak”, vertelt onderzoeker Russell Keast.

Gevoelig voor koolhydraten, grotere middelomtrek
De studie die verscheen in The Journal of Nutrition richtte zich op twee veel voorkomende soorten koolhydraten: maltodextrine en oligofructose. Deze koolhydraten zitten in dagelijkse producten zoals pasta, brood en rijst. Bij 34 mensen keken de onderzoekers of zij een specifieke smaak waarnamen van de twee koolhydraten en wat hun middelomtrek was. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die het meest gevoelig waren voor de smaak van koolhydraten meer aten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen en een grotere middelomtrek hadden. De onderzoekers zien die relatie als bewijs voor hun stelling.

‘Vet is ook een smaak'
Onderzoeker Russel Keast vond twee jaar geleden in een andere studie overeenkomstige resultaten voor de smaak van vetzuren. Ook die zouden een specifieke smaak hebben waar sommigen gevoeliger voor zijn dan anderen. Maar anders dan in het geval van de koolhydraten bleken de meer vetgevoelige mensen juist minder vet in te nemen. Andere onderzoeken toonden aan dat mensen de smaak van vet vies vinden.

Vet was door die ontdekking al de 'zesde smaak' gaan heten. Koolhydraten zijn dus eigenlijk de zevende smaak.
Dit artikel afdrukken