Om de discussie over gezondheidsclaims van voeding wat feestelijker te maken wil ik de effecten van chocolade op onze gezondheid eens onder de loep nemen.
Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat mensen die veel chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en minder hart- en vaatziekten dan mensen die minder chocolade eten. De meest recente meta analyse die ik kon vinden, met in totaal maar liefst 114.000 deelnemers, laat een indrukwekkend effect zien. De groep met de hoogste chocoladeconsumptie had maar liefst 37% minder hart- en vaatziekten en 29% minder beroertes. Chocolade lijkt dus gezond.

Maar let op, deze gegevens zijn gebaseerd op epidemiologisch onderzoek waarbij mensen werd gevraagd naar hun chocolade consumptie en gezondheid. Een groot aantal vergelijkbare studies is op een hoop gegooid en wanneer er dan gekeken wordt naar hart- en vaatziekten rolt er een beschermend effect van chocolade uit.
Een probleem bij dit soort onderzoek is natuurlijk dat we niet zeker weten of de groepen mensen die weinig en veel chocolade eten wel volledig vergelijkbaar zijn. Je zou kunnen redeneren dat verstorende factoren het effect van chocolade alleen maar verminderen. Immers, mensen die veel (chocolade) eten en daardoor te dik zijn hebben meer last van hart en vaatziekten. Bovendien corrigeren goede epidemiologische studies voor dit soort effecten.

Toch lijkt het voorbarig wanneer chocoladeproducenten op basis van dit onderzoek: “”goed voor hart en bloedvaten”” op hun repen mogen zetten.
Het voordeel van chocolade is dat proefpersonen voor studies naar gezondheidseffecten van deze lekkernij relatief makkelijk te vinden zijn. De commerciële belangen van chocoladefabrikanten verklaren misschien ook waarom er zoveel wetenschappelijke literatuur over chocolade te vinden is. Ik zag Mars, Hershey’s en Unilever als sponsors voorbijkomen.

Er zijn dan ook een flink aantal gecontroleerde onderzoeken naar de gezondheidseffecten van chocolade uitgevoerd. Hierbij kregen proefpersonen chocolade of een chocoladeplacebo te eten en werden vervolgens de gevolgen van deze “”behandeling”” gemeten. Dit soort “”randomized controlled trials”” sluiten veel van de nadelen van epidemiologische studies uit en kunnen eenduidig bewijzen wat de gezondheidseffecten van een stof zijn.
Helaas is dit niet zo eenvoudig, je moet grote groepen mensen langere tijd chocolade of een chocolade placebo te eten geven voordat er voldoende hartaanvallen en beroertes optreden om statistisch betrouwbare resultaten te verkrijgen. Dat lukt dus niet. Het alternatief is een zogenaamde surrogaat marker te gebruiken, in dit geval het meten van de invloed van chocolade op bloeddruk.

Er is veel kortdurend onderzoek gedaan naar de invloed van chocolade op bloeddruk. Een meta analyse van dergelijke studies liet zien dat chocolade de bloeddruk verlaagt. Het effect is echter niet indrukwekkend en bovendien is er ook voldoende onderzoek te vinden dat geen enkel effect van chocolade op bloeddruk laat zien.

De gezondheidseffecten van chocolade worden toegeschreven aan polyfenolen, een hele familie van stoffen die ontstekingen kunnen remmen, als antioxidant werken en het bloed cholesterol gehalte kunnen verlagen. Witte chocolade bevat vrijwel geen polyfenolen en wordt daarom als placebo in het chocoladeonderzoek gebruikt. Echt dubbelblind onderzoek is het dan natuurlijk niet omdat de deelnemers weten of ze een placebo krijgen. De betere trials gebruiken daarom een chocoladedrank die uit ondoorzichtige bekers wordt gedronken of gekleurde witte chocolade. Een aantal trials die op deze wijze zijn opgezet laten geen positief effect van chocolade op bloeddruk zien.

Mijn conclusie van de gecontroleerde onderzoeken naar het effect van chocolade is dat de werking op bloeddruk een stuk minder overtuigend is dan de beschermende werking die het epidemiologisch onderzoek suggereert.
Er is dus een verschil tussen de effecten van chocolade in epidemiologisch onderzoek en de meer gecontroleerde studies.
Hoe dit te verklaren? De gecontroleerde studies kunnen eenvoudigweg niet lang genoeg zijn om een effect te zien, of bloeddruk is niet geschikt als surrogaat marker voor gezondheidseffecten van chocolade.
Een andere mogelijke verklaring voor het verschil tussen de gecontroleerde en epidemiologische studies is dat het chocoladegebruik in de epidemiologische studies niet goed is gemeten. Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij hart- een vaatziekten. Het is niet onwaarschijnlijk dat mensen met overgewicht hun chocolade inname minder eerlijk opgeven dan dunnere mensen.

Conclusies
1. Is chocolade een medicijn? Nee.
2. Kan chocolade helpen tegen hart- en vaatziekten? Misschien.
3. Moeten er supplementen met chocolade polyfenolen op de markt komen? Nee.


Fotocredits: Siona Karen
Dit artikel afdrukken