Impossible Foods, het bedrijf achter de volledig plantaardige Impossible Burger, heeft met een nieuwe investeringsronde $75 miljoen opgehaald, meldt het FD. Microsoft-miljardair Bill Gates, de Hongkongse tycoon Li Ka-Shing en mede-oprichter van Facebook Dustin Moskovitz investeren geld in de zes jaar oude Silicon Valley-startup. In totaal is $257 miljoen geïnvesteerd in de Vegaburgerfabriek. Op termijn wil het bedrijf plantaardige alternatieven voor biefstuk, vis en zuivel produceren om "zo ’s werelds hunkering naar vlees te bevredigen, zonder het milieu te vernietigen".
De Belgische journalist Roel Verrycken ging aan tafel bij Impossible Foods. Zijn ervaring verwoordt hij in De Tijd als volgt: “Als ik mijn tanden in mijn eerste Impossible Burger zet, is mijn brein in de war. Ik weet dat tussen het veganistische broodje geen vlees zit, want de principal scientist van Impossible Foods heeft het gehakt voor mijn ogen samengesteld uit plantaardige ingrediënten. Toch ruik en proef ik rundvlees.”
Het Financieele Dagblad - Bill Gates steekt geld in vleesloze hamburger
De Belgische journalist Roel Verrycken ging aan tafel bij Impossible Foods. Zijn ervaring verwoordt hij in De Tijd als volgt: “Als ik mijn tanden in mijn eerste Impossible Burger zet, is mijn brein in de war. Ik weet dat tussen het veganistische broodje geen vlees zit, want de principal scientist van Impossible Foods heeft het gehakt voor mijn ogen samengesteld uit plantaardige ingrediënten. Toch ruik en proef ik rundvlees.”
#56 Jos, iets groens maken is veel moeilijker dan iets bruins maken.
Hans #45 wat bedoel je met "Varianten op Soylent Green doen nu hun intrede."?
Moet ik 'een (moes)tuintje op mijn buik' nu echt letterlijk gaan nemen?
Wouter #51 , je brengt me op een idee!
Laat ik eens van mijn niet vierkant te verwaarden vlees iets vierkantsverwaardigs maken.
Als groente vervanger (slaat vast aan onder de jongere van ons want die gruwen het meest van groenten!)
En laat ik het eens noemen: het 'Speckbön', vol aan essentiële aminozuren.
Mag dat? Laat daar de RCC zich hun hoofd maar eens over breken.
Hans, als ik kon gaf ik je 10 duimen, nog wel meer, voor je laatste reactie
Dick#48
"..natuurlijk en vleesvervangers, gaat dat sporen op langere termijn?"
Met die vraag kun je veel kanten uit. Het hangt er van af wat je met 'sporen' bedoelt.
En hoe je het woord 'vleesvervanger' ziet
Vleesvervangers kunnen natuurlijk zijn. Van natuurlijke samenstelling. Het is dan geen vervanger van vlees maar een andere vorm van voedsel. Een hand vol pinda's is ook een 'vleesvervanger'.
De schimmige hypocriete link naar vlees in het begrip 'vleesvervanger', is eigenlijk vulgair.
Men noemt het vleesvervanger om smaak, structuur en voedselwaarde te evenaren.
Maar dat kan ook perfect in de vorm van een drol.
De benoeming van vleesvervanger is de drager van een link naar dierenactivisme.
Gaan we bonenvervangers, appelvervangers, etc. etc. in identieke kleur en vorm vervaardigen ?
Kunnen ook van natuurlijke grondstoffen worden gemaakt en voedzaam zijn (zoals de Soylent cookies)
Vleesvervangers kunnen nooit het oorspronkelijk product natuurlijk evenaren.
Ze kunnen hooguit een look-a-like zijn die nep is, met de suggestie van echtheid.
Zelfs vlees'vervangers' van genetisch gemodificeerde vleesklompen zullen de oorspronkelijke natuurlijkheid nooit kunnen benaderen
Tenzij... ! Die vleesklomp, een identieke levensvorm van de vleesoorsprong haalt: b.v. hoender.
En kan kakelen en rondlopen en zelfs ziek worden. Chapeau !
Ik ben atheïst, en weiger derhalve een scheppende god in de mens te zien, maar wel een constructieve slimme manipulator. Gelukkig maar.
Maar plak er dan een integer etiket op.
Kocht deze week uit nieuwsgierigheid een doosje 'Milkona Halfvolle Boter' bij de Lidl.
Niks een mix met volvolle boter: een mix van 16 (!) ingrediënten met 'boterconcentraat (melk)' als toegevoegd ingrediënt. Boterconcentraat ?
Dat pies je als je teveel Zeeuwse boterbabbelaars eet..
Resumé:
Wat niet wil zeggen dat noodzaak ons tot zwaar ingrijpende procestechniek zal dwingen om zwaar gemanipuleerd 'vreten' voor de volkstrog te produceren. Om vervolgens onder de marketingreferentie van natuurlijke producten te pushen, die in zuivere vorm verdwijnen. En dat proces loopt dus al.
Overigens staat op het halfvolle-boterdoosje (de rest wordt weggegooid) mooi groen gras en een boterham met daar op een mooie krul gele boter. 50% minder vet.
En 90% nep...