Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector, en Innohow, een organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van duurzame en maatschappelijk geaccepteerde voedselproductie, starten een crowdfunding campagne voor het in bedrijf nemen van de eerste mobiele varkensslachterij van Nederland.

Varkensboeren kunnen dan met de mobiele slachterij ‘Tot het einde op het erf’ hun dieren op eigen erf slachten. De varkens hoeven dan niet meer op een stressvol transport naar slachterijen, schrijft Bionext. Met de mobiele slachterij willen Bionext en Innohow korte ketens stimuleren. Tegelijkertijd willen de organisaties hiermee varkenshouders ondersteunen die kleinschalig en met oog voor dierwelzijn ondernemen.

De mobiele slachterij kan zo’n 30 varkens per dag op het erf slachten. Voor de slachterij is een bedrag van €150.000 nodig. Het grootste gedeelte komt uit het bedrijfsleven, de resterende €55.000 wil Bionext via crowdfunding ophalen. De teller staat vanmiddag op €5.500.

Nederland kent al een mobiel slachthuis voor koeien. Slachthuis Dokkum slacht sinds begin dit jaar kreupele koeien op de boerderij. Wakker Dier juicht de initiatieven toe.
Dit artikel afdrukken