Onlangs was ik bij u op bezoek, maar u hebt mij niet gezien. Ik bezocht één van uw filialen, na sluitingstijd, om te kijken wat er dagelijks zoal in de afvalcontainer belandt. Het resultaat stelde mij niet teleur, of eigenlijk wel. Appeltaarten, pizza’s, champignons, druiventrossen en pakjes sojamelk. Het is slechts een gedeeltelijke opsomming van wat er allemaal uit de afvalbak kwam. Terwijl 70.000 gezinnen in ons land afhankelijk zijn van de voedselbanken, belandt iedere dag weer prima voedsel in de afvalcontainer. Dit is mij een doorn in het oog. U toch ook?
Even een paar cijfers op een rij. Nederlanders gooien ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol. Dat kost ons ruim 155 euro per persoon. Samen gooien we hiermee voor 2,6 miljard euro aan voedsel weg. In de horeca en in de supermarkten wordt nog eens voor 2 miljard euro aan voedsel verspild. Het merendeel van het voedsel dat we weggooien verdwijnt in de afvalverbrandingsoven. Ik neem aan dat u dit ook onacceptabel vindt gezien de schaarste van voedsel en natuurlijke hulpbronnen om voedsel te produceren.
Wellicht denkt u dat deze cijfers aanzetten tot actie. Helaas nog niet. De laatste jaren zijn we alleen maar meer voedsel gaan weggooien. 20% minder voedselverspilling in 2015 (t.o.v. 2009) gaan we op deze manier niet halen. Consumenten gooien vaak voedsel weg dat volgens de verpakking officieel niet langer houdbaar is, maar dat nog heel goed gegeten kan worden. Droge producten zoals rijst en pasta en blikgroenten kunnen vaak veel langer bewaard worden dan de datum op de verpakking aangeeft. Is een datumlabel eigenlijk wel gerechtvaardigd? Moeten we bij deze producten niet veel meer afgaan op onze reuk en smaak.
Een deel van de verwarring wordt veroorzaakt doordat het verschil tussen het THT-label en het TGT-label niet duidelijk is. Het TGT-label (“Te Gebruiken Tot”) moet worden gebruikt voor verse producten zoals vlees en zuivel, terwijl het THT-label (“Tenminste Houdbaar Tot”) mag worden gebruikt voor overige producten. In de praktijk worden soms ten onrechte TGT-labels gebruikt of wordt de datum op het THT-label voorzichtigheidshalve naar voren gehaald.
In Nederland hebben we de Wet op de Voedselinformatieverschaffing. Hoog tijd om deze wet tegen het licht te houden! Wat denkt u ervan om voor niet-bederfelijke producten het THT-label te vervangen door een productiedatum? En wat vindt u van de 2-uursborging voor producten die gekoeld mogen bewaard? Uit onderzoek blijkt dat de termijn verlengd kan worden. Dus waarom worden nu al deze producten weggegooid?
Nog een voorbeeld. De kromme komkommer, die niet in uw schappen belandt. Is de consument nu echt zo kritisch of dénken we dat de consument deze kromme komkommers niet wil kopen?
In een aantal landen hebben ze een Good Samaritan Law, die u als supermarkt vrijwaart van mogelijke risico’s op het gebied van voedselveiligheid als u voedsel doneert. Uiteraard gaat het hierbij om voedsel dat nog prima gegeten kan worden. Ik nodig u uit om samen met mij hiervoor te pleiten, zodat het ‘overtollige’ voedsel niet meer in de container belandt, maar bij voedselbanken terecht komt. 70.000 gezinnen maken daarvan nu gebruik en voedselbanken kunnen de groeiende vraag niet aan.
20% minder voedselverspilling in 2015 moet haalbaar zijn! Ik wil hier graag samen met u aan werken. Door het aanpassen van de regels wil ik ervoor zorgen dat er minder voedsel wordt weggegooid. En door het introduceren van een Good Samaritan Law moet het mogelijk zijn om overgebleven voedsel dat nog goed gegeten kan worden, bij de voedselbanken te brengen.
Fotocredits: de goede Samaritaan, uitsnede, More Good Foundation
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is juist, vermoed ik. Dat doen we pas als we ons individuele belang goed kunnen plaatsen ten opzicht van de dynamiek van het algemene. Daarom ben ik blij met projecten zoals Loons van Google om de meerderheid te geven en neem ik Prism op de koop toe.
Dick, dat zou betekenen dat we best willen delen, als we maar over de juiste informatie kunnen beschikken. Volgens mij is er een aanzienlijke groep mensen die maar zeer beperkt wil delen, ongeacht wat dat betekent voor anderen. Die ga je niet over de streep trekken met beelden op hun telefoon.
@Henric, #23, daar heb je helemaal gelijk in. En dat is helemaal bizar in een land waar de bevolking allergisch is voor overheidsinterventie.
Guido, ben je bekend met de analyses van Peter Sloterdijk? Hij is helaas nagenoeg onleesbaar. Bolkestein vindt het een warhoofd, maar ik denk dat hij zich daar vergist. Sloterdijk vreest nou juist het volk in Westerse samenlevingen en ziet voor het eerst in de geschiedenis een omkering: het volk wil niet vooruit, terwijl regeringen en bedrijven wél willen, maar onzeker zijn over de electorale en omzetconsequenties.
Interessant is vervolgens Castells: mobile devices gaan ons helpen zien wat er gebeurt als we niet delen. Als we begrijpen waarom en op basis van welke informatie op smartphones Noord-Afrikanen stranden voor Lampedusa en waarom een muur wordt gebouwd aan de Oostgrens van Europa om ook de landingang dicht te stoppen.
Jopie #19, politici lezen hier mee; meepraten vinden ze nog lastig hoor ik van ze. Dat heeft te maken met de snelheid van dit medium en het feit dat een reactie een ketting van nieuwe interacties op gang brengt. Het is het omgekeerde van mijn besluit onlangs om niet mee te willen doen aan een ronde tafel met Kamerleden. De gespreksmodus acht ik zinloos.
Josien Kapma deed daarom onlangs een voorstel om een betekenisvoller politieke bijdage tussen Kamer en Foodlog op gang te brengen. Het is niet ondenkbaar dat het ooit zal lukken - Foodlog probeert immers 'de onderheid' een platform te bieden - maar het zal tijd nodig hebben.
Carla Dik nodig ik bij deze graag uit wel in te gaan op de reacties. Wellicht is een reactie in de vorm van een nieuw stuk daar een goed startpunt voor.