While the screwcap movement has proved popular in the New World, particularly in New Zealand and Australia, producers elsewhere have been more resistant to the idea.
'Being a pioneer can be lonely,' said ISI coordinator Lorraine Carrigan. 'The International Screwcap Initiative will allow members to lean on one another and to learn from their combined experience.' The first signatory to the ISI is Chablis' Michel Laroche, who takes on the role of the organisation's European representative. Laroche has been at the forefront of the move towards screwcaps in France: all his Domaine Laroche wines are now sealed this way, including (from 2004 onwards) his top wine, the Reserve de l'Obedience.
'We're now in discussion with a number of other producers across Europe,' said Carrigan, 'and once we've got the ball rolling there, we're going to start talking to producers around the rest of the world.' Carrigan also said the ISI will not be restricting their activities to producers of white wines alone. 'People associate screwcaps with white wines more easily than they do with red wines, so publicising the fact that they can be used to good effect with reds is the next task.' 'This is a unique opportunity to get all these people working together to explain to buyers and consumers alike why they're using screwcaps,' says the ISI's chairman, Kumeu River's Michael Brajkovich MW.
bron: decanter.com
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat dit een uitstekend initiatief is! Kurk laat nl. een smaak achter in wijn (ik bedoel: geen TCA, de infectie die we in de voilkmond aanduiden als 'kurk', maar echt de smaak van de bast de kurkeik).
Afgelopen vrijdag dronk ik in Frankrijk met een aantal goede (Franse) proevers een champagne die als 'stoffig, maar wel lekker' werd beoordeeld. Ik zei onmiddelijk dat ze er maar beter zo'n plastic cider-capsule op hadden kunnen doen. Dat was natuurlijk een schandalige opmerking.
Omdat ik graag mijn gelijk wilde halen en er een paar flessen van een en dezelfde rode wijn met een botteling met kruk én met kunststofkurk aanwezig waren hebben we even getest. Bleek wat moest blijken: de wijn met de kruk was een vermoeid en stoffig. Die met kunststof-kurk springlevend en fris! Dit soort ervaringen bestaat inmiddels wereldwijd. Er wordt veel te weinig over gepraat. De screwcap heeft precies hetzelfde voordeel.
Het is erg lullig dat je als wijnmaker ontzettend je best doet om een goede wijn te maken en uiteindelijk te zitten met de bepalende smaak van de kurk die je hebt gekozen om je fles af te sluiten!