Al snel zorgde het op internet voor een relletje. De sociale media staan vol met reacties. Volgens Maleisische culinaire experts hoort kip rendang helemaal niet krokant, maar zacht en mals na urenlang stoven. Zelfs de Maleisische premier Najik Razab spotte ermee op Twitter: "Wie eet nu kip rendang met korst?"
Mana ada orang makan rendang ayam 'crispy'? #MalaysianFood pic.twitter.com/nWBbaVN8HY
— Mohd Najib Tun Razak (@NajibRazak) 3 april 2018
Volgens de Maleisische journalist en voedselschrijver Jahabar Sadiq zijn de juryleden duidelijk niet vertrouwd met voedsel uit andere delen van de wereld. "Dan hadden ze wel gesnapt wat een echte nasi lemak is", zei Sadiq tegen BBC News vanuit Kuala Lumpur. "Knapperige kip? Nee. Het vlees moet zacht zijn en dat is het resultaat van uren koken... Veel mensen denken dat je kip moet bakken, maar ze hebben geen weet van koken of de vaardigheden om iets lekkers te maken. Dit is kip rendang, niet KFC. Alles draait om de manier waarop de chef-kok zijn kruiden en vlammen aanstuurt."
Er is zelfs een speciale Facebookpagina 'Justice for chicken rendang' in het leven geroepen en er is een petitie gestart om de BBC zijn excuses te laten aanbieden.
En Olpin zelf? Ze is ontdaan maar laat weten gewoon door te gaan met traditioneel koken.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet de eerste keer, dat Europese bleekneuzen niets weten van dit soort "tropenkinderen".
Voor kokosmelk was Team NEVO van het RIVM maar even naar de locale AH-winkel gegaan ipv even de Codex Alimentarius ( 240-2003 ) te raadplegen. Heeft ook NL voor getekend !
Ach, in goed gezelschap, want de EU nam ook een generieke regeling voor additieven ( EU 1331-2008 ) aan, waarbij men voorbij ging aan deze oudere maar specifieke - dus overrulende - regeling. Heeft 4 jaar geduurd totdat een reparatiewet daarop kwam ( (EU No 583/2012 of 2 July 2012) en men dus constateeerde, dat bepaalde additieven in een product al dik 50 jaar op de Europese markten, een noodzakelijkheid was. Maar wel ingaand 20 dagen na publicatie van deze correctie.
Ik vind mevrouw Olpin zelf gracieus reageren in haar twitter. Ik las zelf eerst in haar twitter op het eerste gezicht "masterche-fuk" -:).
Zij blijft koken volgens haar traditie.
De jury van Masterchef UK heeft er dus duidelijk geen verstand van op dit punt (ik ook niet). Het zou ze sieren dat gewoon toe te geven.
Maar dit programma is ook van Britse makelij, dus dat de Britse smaak dan overheerst is niet gek.
Op zich zijn de reacties erop ook terecht. Als je trots ben op jouw eigen traditionele keuken, laat je dat niet -in jouw ogen- verkrachten.
Het leven is leren.
Per streek in iNdonesië is het juist wel heel offcieel hoe rendang gemaakt wordt, daarom smaken gerechten bij verschillende chinese restaurants ook altijd anders, omdat het afhankelijk is waar de kok vandaan komt. Als je een kok uit Szechuan hebt dan staat er szechuan op de kaart, komt die daar niet vandaan staat het 9 van de 10 keer echt niet op de kaart. En zo is het ook in al die andere landen, afhankelijk van de streek krijg je het zus of zo en onze rendang is met rundvlees omdat ik de boemboe van een indonesich merk heb en die maakt het dan met rundvlees.
Het staat je zelf vrij of je een boemboe met een ander soort vlees gebruikt natuurlijk, ik heb vaak genoeg een babi ketjap boemboe met kip gebruikt.
Maar in dit geval van die kok is het streekgevoelig hoe zij het daar klaarmaken en daar moet en kok die de boel keurt rekeing mee houden.
#1 Nou nee, er is weinig officieels aan rendang. Het kan met kip, geit, rund, lever, etc. Dat de runderversie toevallig in ons land het meest bekend is komt nu net overeen met het bezwaar wat er in Maleisië gemaakt wordt..... onvoldoende kennis bij westerlingen oftewel het is niet eens belangrijk wat westerlingen er van vinden.
Tja, rendang is ook een stoofgerecht, officieel met rundvlees, dus het zou goed zijn als koks zich eens verdiepen in wat een origineel gerecht uit een land nou behoort te zijn voordat ze het afkraken.
Maar, waarom vel aan kip laten zitten als je het gaat stoven/sudderen en je dan het zachte vel niet eet, ikzelf vind dat ook niet lekker, wel als het knapperig is, dus als ik kip voor zoiets gebruik wordt het met kipfilet gedaan of gewoon geen vel erin. Maar goed, dat is nu eenmaal hoe die mensen daar dit gerecht klaarmaken endie gebruiken de hele kip......