Nasi lemak is een iconisch Maleisisch gerecht. Kandidate van MasterChef UK Zaleha Kadir Olpin, van Maleisische afkomst, bereidde nasi lemak geserveerd met onder meer het bijgerecht ayam rendang. De juryleden John Torode en Gregg Wallace brandden haar kipgerecht finaal af. "Het kippenvel is niet krokant en de saus zit vooral over het vel dat ik niet kan eten", zei Wallace. "De kip rendang is een vergissing", voegde Torode daar nog aan toe. Daarop viel Zaleha af als kandidate en haalt hierdoor de halve finale niet.


Al snel zorgde het op internet voor een relletje. De sociale media staan vol met reacties. Volgens Maleisische culinaire experts hoort kip rendang helemaal niet krokant, maar zacht en mals na urenlang stoven. Zelfs de Maleisische premier Najik Razab spotte ermee op Twitter: "Wie eet nu kip rendang met korst?"


Volgens de Maleisische journalist en voedselschrijver Jahabar Sadiq zijn de juryleden duidelijk niet vertrouwd met voedsel uit andere delen van de wereld. "Dan hadden ze wel gesnapt wat een echte nasi lemak is", zei Sadiq tegen BBC News vanuit Kuala Lumpur. "Knapperige kip? Nee. Het vlees moet zacht zijn en dat is het resultaat van uren koken... Veel mensen denken dat je kip moet bakken, maar ze hebben geen weet van koken of de vaardigheden om iets lekkers te maken. Dit is kip rendang, niet KFC. Alles draait om de manier waarop de chef-kok zijn kruiden en vlammen aanstuurt."


Er is zelfs een speciale Facebookpagina 'Justice for chicken rendang' in het leven geroepen en er is een petitie gestart om de BBC zijn excuses te laten aanbieden.

En Olpin zelf? Ze is ontdaan maar laat weten gewoon door te gaan met traditioneel koken.


Dit artikel afdrukken