In FoodNavigator breekt Dr. Andrew Bodey, verbonden aan duurzaamheidsconsultancy Best Foot Forward, een lans voor een culturele en psychologische hersenspoeling. "Voedselkeuzes zijn aangeleerd. Als mensen willen afvallen of hun eetgewoontes willen veranderen, wordt cognitieve gedragstherapie ingezet, en ik denk dat sommige van deze principes breder toegepast zouden moeten worden." Zoals mensen met een speciale training hun vliegangst kunnen overwinnen, zou ook de afkeer van insecten overkomen kunnen worden. Ofwel door die insecten iets heel exclusiefs te maken (en sommige topchefs en restaurants hebben insecten al openlijk op het menu), of juist door ze volledig te 'vermommen', bijvoorbeeld in een saus.
Maar dan is er feitelijk niets nieuws onder de zon. Voedingsmiddelenfabrikanten zijn uiterst bedreven in het verwerken van de minst appetijtelijke delen van kip, varken of rund tot worst of 'processed meats'. Er zijn tal van verbloemende namen in omloop ('prairie oysters' voor stierenballen) en marketeers zijn experts in het uitlichten van iedere bijzondere eigenschap die maar bij het publiek kan aanslaan.
Een beetje eet-culturele hersenspoeling om 's werelds duurzaamheid te verbeteren is welkom in een samenleving die zich steeds sneller moet aanpassen aan de grenzen van de natuur. En zeg nou zelf, wat stelt 'insectensaus' nou helemaal voor, naast hond in het gehakt, varken in de elandlasagna of tot rundvlees omgekat paard?.
Fotocredits: yoshing_BT
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach, er is een rode kleurstof die van luizen(of was het zelfs luizenpoep)gemaakt wordt, worden speciaal gekweekt in India? die veelvuldig in allerlei snoep, frisdranken, sausmixen enz enz enz zit, dus veel mensen krijgen al insecten'vlees' binnen.
Zal eraan denken als ik van de zomer een mug doodsla of een spin vang, maar gelijk in mijn mond stoppen, hoef ik geen kipfiletje uit de vrieze te halen.
Zitten we straks gezellig buiten op straat bij alle mierennesten met de hele buurt, ieder een stokje in onze hand en smikkelen maar, ondertussen elkaar even vlooien, wie weet welk buurmeisje luizen heeft.............LOL!
Na het paarden'schandaal' nu een roep om hersenspoeling en vermomming van ingrediënten? Het is misschien wel nodig, en ach.. meeste mensen weten niet wat in kroketten etc. zit 'verstopt'. Maar aan de andere kant zou ik toch uit principe eerder kiezen voor openheid. En paardenvlees is nu ook populairder dan ooit.