Beter dan runderlap, slechter dan sojaburger
Insecten hebben een hoge voerconversie. "Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig, met diezelfde 25 kilo voer kun je echter ook meer dan 11 kilo insectenvlees produceren", zegt Marcel Dicke, co-auteur van Het Insectenkookboek, op OneWorld.
Een ander voordeel is dat insecten organische restproducten kunnen eten. Insecten stoten minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens en hebben aanzienlijk minder land en water nodig dan veeteelt. De klimaatbelasting van insecten ligt in de buurt van die van eieren, kippenvlees of plantaardige vleesalternatieven. Wil je het milieu echt sparen, kun je dus maar beter voor plantaardig eten kiezen, concludeert Milieu Centraal.
Het ene insect is de andere niet
Niet alle insecten zijn over één kam te scheren. Onderzoekers van Wageningen UR stelden vast dat de klimaatbelasting per insectensoort flink kan verschillen. Voer, kweektemperatuur en eventuele broeikasgasemissie (zoals methaan en lachgas) beïnvloeden de uiteindelijke milieubelasting.
Daarnaast maakt het productieproces nogal wat uit. Invriezen en drogen kost veel energie. Van de uiteindelijke producten in de winkel bestaat vaak maar een deel uit insecteneiwit. Zo bevatten de insectenburgers die nu in de supermarkt liggen maar 14 procent meelwormen. De rest is plantaardig en kippenei-eiwit. Daarom zullen ze nauwelijks gunstiger zijn voor het milieu dan andere (kant-en-klare) vleesvervangers. In de woorden van Milieu Centraal: “Als vleeseters af en toe een insectenburger eten, is er mogelijk milieuwinst, maar als vegetariërs of flexitariërs hun plantaardige alternatief vervangen door insectenvlees, is de milieuwinst discutabel.”
Vleesvervangers verduurzamen
Maar ook binnen de kant-en-klare vleesvervangers valt nog volop winst te halen. Ze kunnen veel duurzamer, stelt levensmiddelentechnoloog Atze Jan van der Goot in Resource. Sommige vleesvervangers zijn nu door de vele bewerkingsstappen nauwelijks duurzamer dan vlees. "Het valt in de praktijk niet mee efficiënter te zijn dan kip", zei hij vanmiddag in de Leniger lezing in Wageningen. Door andere productieprocessen toe te passen kan de levensmiddelenindustrie nog veel vooruitgang boeken.
Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Milieucentraal waarschuwt voor een merkwaardig gevaar: insecten zouden gezien kunnen worden als een vleesvervanger. Maar het is vlees! Noem het dan ook zo.
Het zou boeiend zijn, Dick B., om de kippen-LCA van het Nw Gemengd Bedrijf te vergelijken met die van insecten en tofu. Die van Aalt komt gewoon van Blonk Milieuadvies uit Gouda en is berekend door o.m. Jacomijn Pluimers die nu voor Milieudefensie werkt.
Nogal wiedes. Dierlijke eiwitten hebben een hogere footprint. De grootste milieuwinst is te behalen als verstokte carnivoren minder dierlijke eiwitten eten. Bij die LCA's zijn overigens nog wel de nodige kanttekeningen te plaatsen. Is die plofkip-LCA van Dijkhuizen nu trouwens eindelijk al boven water?
Alsof vegetariërs en veganisten elke dag een hoog verwerkte vleesvervanger op hun bord leggen zoals de meeste mensen die vlees eten dat met hun stuk(je) kip/vis/rund/kalf/... doen. Genoeg eiwitten en andere voedingstoffen in peulvruchten, noten, zaden,... Veel gezonder voor het milieu (en jezelf, trouwens). Je hoeft niet eens sojaproducten te eten. En voor de mensen die hun karbonaatje toch echt niet kunnen missen: vlees hoeft sowieso niet elke dag, dus waarom zou je?
Dan moet ik maar (plof)kip eten gefokt met soja uit de Amazone en de stierkalfjes bij de geboorte dood slaan en tot hondenvoer verwerken. Opfokken van stierkalveren blijkt te milieu vervuilend te zijn ookal voer ik ze met gras van gronden waar andere teelten onmogelijk zijn (bv. natuurgebieden).
Als de karbonade maar van een zeug komt of een gecastreerde beer. Een plofkip smaakt mij ook nog altijd prima.