In rijke landen waar overvoeding een probleem vormt, lijkt vlees van dieren een gezondere keuze dan insectenvlees.

Insecten staan in het middelpunt van de belangstelling omdat ze een milieuvriendelijk en voedzaam alternatief zijn voor traditionele bronnen van eiwit, zoals vlees. Of het eten van insecten mogelijk ook gezonder is dan het eten van vlees, was nog niet bekend. Uit een eerste onderzoek naar die vraag blijkt dat het antwoord contextafhankelijk is. In landen waar ondervoeding een probleem is, kunnen insecten een gezonder, want gevarieerder alternatief bieden. In de ontwikkelde wereld lijkt vlees echter een gezondere keuze vanwege de voedingsstoffen die we zouden binnenkrijgen bij een vergelijkbaar rijk menu op basis van insecten.

In de ontwikkelde wereld lijkt vlees echter een gezondere keuze vanwege de voedingsstoffen die we zouden binnenkrijgen bij een vergelijkbaar rijk menu op basis van insecten.
Meer natrium en vetter
De wetenschappers vergeleken de nutritiëntensamenstelling van varkens-, kippen- en rundvlees, minder gebruikelijk vlees (slachtafval) en insecten. Om de gezondheidsimpact vast te stellen, gebruikten ze 2 zogenaamde 'nutrient profiling' modellen. Dat zijn modellen die voedingsmiddelen classificeren op grond van hun voedingswaarde.
De onderzoekers constateerden dat insecten, in vergelijking met vlees, een veel gevarieerdere nutriëntensamenstelling hebben. Insectenvlees bevat meer energie, maar ook meer natrium en verzadigde vetten dan vlees. Omdat voedingsdeskundigen juist die twee voedingstoffen proberen te minderen in het menu van mensen in rijke landen, zegt dit onderzoek dat insecten vanuit gezondheidsperspectief een minder goede eiwitvervanger zijn. In landen waar het moeite kost genoeg en gebalanceerd te eten en ondervoeding dreigt, zijn insecten mogelijk juist een beter alternatief dan vlees. Krekels, larven van de rode palmkever en meelwormen bleken in die context significant gezonder dan rundvlees en kip.

Fotocredits: 'Donghuamen Night Market', Mark & Andrea Busse
Dit artikel afdrukken