Dat zou blijken uit een recent gepubliceerde studie naar de beste marketingstrategie voor de acceptatie van insectenconsumptie.

Westerse samenlevingen zijn niet gewend aan het eten van insecten en hebben daarom moeite met het eten van de piepkleine beestjes die gelden als een duurzame vervanger van grote dieren, zoals koeien, varkens en kippen. Supermarkten experimenteerden met insectenproducten, maar staakten de verkoop. Consumenten laten ze links liggen.

Insecten passen bij de circulaire voedseleconomie. Ze gaan dan óf in de lange keten, met een dier ertussen, óf in de korte. In het laatste geval moeten we afleren van ze te griezelen
Verborgen maar niet stiekem
De ‘hidden is best’-strategie was al geen nieuws. Maar helemaal verbergen is ook geen handige tactiek. De onderzoekers waarschuwen voor kwade consumenten als die ontdekken dat ze insecten - bijvoorbeeld in de vorm van poeder - hebben gegeten zonder het te weten. Dat leidt tot argwaan en kan zelfs complotgeluiden in de hand werken. Eind vorig jaar circuleerde op sociale media het gerucht dat de levensmiddelenindustrie stiekem insecteneiwitten in voeding zou verwerken.

Door de Europese Unie goedgekeurde insectensoorten mogen inderdaad in levensmiddelen verwerkt worden. Maar die insecten moeten altijd uitdrukkelijk vermeld worden in de ingrediëntenlijst. Krekels vinden we dan minder erg dan meelwormen. De wormen associëren we vermoedelijk met bedorven voedsel. De acceptatie van insecten gaat omhoog als ze worden aangeprezen met hun Latijnse naam. Dat straalt een zekere kwaliteit uit.

Kwaliteit is belangrijk. Insecten als ‘exclusief’ positioneren, verleidt consumenten tot proeven en biedt ook nog eens ruimte om een hogere prijs te vragen.

Natuurlijk helpt ook een lekkere smaak. Zo zou toevoeging van een vleessmaak aan ingrediënten op basis van insecteneiwit zorgen voor meer acceptatie, omdat het brede publiek gewend is aan die smaak.

Regels en minder enge concurrenten
Acceptatie door de consument is niet de enige barrière om ons aan de insecten te krijgen. Wet- en regelgeving in Europa maakt het eten van insecten ook moeilijker. De Europese Commissie gaf in 2021 weliswaar groen licht voor het verwerken van insectenmeel in humane voeding, maar daar moest bijvoorbeeld de conservatieve Italiaanse regering niets van hebben.

Daarnaast overschaduwt de snelgroeiende markt van plantaardige vlees- en zuivelvervangers de insectenmarkt. De barrière om die producten te kopen en te proberen is aanmerkelijk lager.

Als diervoer hebben insecten meer succes. Ook voor verwerking in kippen- en kweekvisvoer gelden strenge regels, maar insecten zijn daarin inmiddels wel toegestaan. Insecten worden gekweekt met plantaardige resten en zijn een rijke bron van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Ze kunnen dus ingezet worden in de circulaire voedseleconomie. Óf in de lange keten, met een dier ertussen, óf in de korte. In het laatste geval moeten wij ze leren eten. Dat kost tijd, al helemaal omdat we ervan griezelen.

Dit artikel afdrukken