'EU vereenvoudigt vergunningsprocedure voor novel foods', kopte onder meer Vilt vorige week. Goed nieuws voor de insectenproducenten. Of toch niet? De FNLI heeft zo zijn bedenkingen.
Begin deze maand trok de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan de bel: het Europees Parlement dreigde de productie en verkoop van insectenproducten te bemoeilijken. In de voorstellen voor nieuwe regelgeving rond de zogeheten novel foods, bleken ook ineens insecten, wieren en algen expliciet opgenomen te zijn.
Dat is volgens de FNLI een slechte zaak. Insecten gelden immers al lang als duurzame eiwitalternatieven voor mensen én dieren en de voorgestelde regelgeving zou het zowel bestaande als innoverende producenten onnodig moeilijk maken.
Duurzaam
Ook het kabinet is van mening dat insecten veilig en duurzaam zijn. Deze week nam het de aanbeveling van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over om tot een integraal voedselbeleid te komen. Eén van de kernpunten daarin: het bevorderen van de consumptie van 'alternatieve eiwitten, zoals peulvruchten, wieren, insecten en kweekvlees'. Dat pikten de media, waaronder Trouw, breeduit op. Allemaal aan de insecten!
Gelukkig lijkt dat ook te kunnen, want vorige week woensdag besloot het Europese Parlement 'de regelgeving rondom novel foods te gaan vereenvoudigen'. Dat meldt het EP zelf in een persbericht. De door het Europese Parlement goedgekeurde voorstellen, moeten wel nog door de lidstaten worden goedgekeurd.
Daarmee lijkt alles dan toch in kannen en kruiken te komen. We vroegen het voor de zekerheid na bij de FNLI. Die blijkt helemaal niet opgelucht.
De FNLI kijkt met enige verbazing naar de verschillende media die berichten dat de toelatingsprocedure voor novel food is vereenvoudigd. Dit wekt de suggestie dat bedrijven nu makkelijker hun nieuwe innovatieve producten op de markt kunnen afzetten. Niets is minder waar. De toelatingseisen - of in andere woorden: het dossier waaruit moet blijken dat een bedrijf een veilig product op de markt zet – zijn ongewijzigd. Deze maken ook geen onderdeel uit van de novel food wetgeving. In de novel food wetgeving is nu alleen anders dan voorheen vastgelegd dat je aanvraag voor een toelating niet langer meer naar de nationale veiligheidsbeoordelingsinstantie (bij ons de NVWA) moet sturen, maar naar de Europese, de EFSA. De hoop van de bedrijven is wel dat door deze wijziging de procedures sneller kunnen verlopen, maar zien is geloven.
Fotocredits: 'Meelwormen', Peter Halasz., via Wikimedia
Dit artikel afdrukken
Dat is volgens de FNLI een slechte zaak. Insecten gelden immers al lang als duurzame eiwitalternatieven voor mensen én dieren en de voorgestelde regelgeving zou het zowel bestaande als innoverende producenten onnodig moeilijk maken.
Duurzaam
Ook het kabinet is van mening dat insecten veilig en duurzaam zijn. Deze week nam het de aanbeveling van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over om tot een integraal voedselbeleid te komen. Eén van de kernpunten daarin: het bevorderen van de consumptie van 'alternatieve eiwitten, zoals peulvruchten, wieren, insecten en kweekvlees'. Dat pikten de media, waaronder Trouw, breeduit op. Allemaal aan de insecten!
De FNLI kijkt met enige verbazing naar de verschillende media die berichten dat de toelatingsprocedure voor novel food is vereenvoudigd. Dit wekt de suggestie dat bedrijven nu makkelijker hun nieuwe innovatieve producten op de markt kunnen afzetten. Niets is minder waar.'Vereenvoudiging'
Gelukkig lijkt dat ook te kunnen, want vorige week woensdag besloot het Europese Parlement 'de regelgeving rondom novel foods te gaan vereenvoudigen'. Dat meldt het EP zelf in een persbericht. De door het Europese Parlement goedgekeurde voorstellen, moeten wel nog door de lidstaten worden goedgekeurd.
Daarmee lijkt alles dan toch in kannen en kruiken te komen. We vroegen het voor de zekerheid na bij de FNLI. Die blijkt helemaal niet opgelucht.
De FNLI kijkt met enige verbazing naar de verschillende media die berichten dat de toelatingsprocedure voor novel food is vereenvoudigd. Dit wekt de suggestie dat bedrijven nu makkelijker hun nieuwe innovatieve producten op de markt kunnen afzetten. Niets is minder waar. De toelatingseisen - of in andere woorden: het dossier waaruit moet blijken dat een bedrijf een veilig product op de markt zet – zijn ongewijzigd. Deze maken ook geen onderdeel uit van de novel food wetgeving. In de novel food wetgeving is nu alleen anders dan voorheen vastgelegd dat je aanvraag voor een toelating niet langer meer naar de nationale veiligheidsbeoordelingsinstantie (bij ons de NVWA) moet sturen, maar naar de Europese, de EFSA. De hoop van de bedrijven is wel dat door deze wijziging de procedures sneller kunnen verlopen, maar zien is geloven.
Zolang een procedure is gestart voor toelating, mag het product op de markt blijven.Een andere wijziging zit in de categorisering van producten. Nu is ook onomstotelijk vastgelegd dat allerlei producten, onder andere als ze gemaakt zijn van insecten/wormen, ook novel foods zijn. In onze ogen valt dit te betreuren, vanwege de eerder genoemde redenen. Deze producten zijn immers al sinds lange tijd op de markt en moeten nu met terugwerkende kracht bewijzen dat ze veilig zijn. De FNLI twijfelt er niet aan dat de betreffende producten te zijner tijd zullen worden toegelaten, maar het proces daarvoor kost tijd en geld en dat is zonde en overbodig. Bedrijven hebben twee jaar de tijd, zodra de nieuwe verordening gepubliceerd wordt, om een toelating aan te vragen. Zolang een procedure is gestart voor toelating, mag het product op de markt blijven.
Fotocredits: 'Meelwormen', Peter Halasz., via Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat genoemde artikel 6 is in die zin onduidelijk : wat is precies "a history of safe use " ? De Insecta burgers is dat genoeg bewijs ? Of moet dat tientallen jaren of meer zijn ?
Hoewel ik een groot voorstander ben van insecten-ingrediënten, ben ik het wel eens met het feit dat ze onder novel food vallen. Als je überhaupt novel foods wil reguleren, moet dat ook voor alles gelden, dus ook insecten. Ondanks een history of safe use van honderden jaren in Laos om maar wat te noemen.
Ik vraag mij af of het klopt dat de insecten die nu al in Nederland op de markt zijn opnieuw moeten worden toegelaten aangezien er in het voorstel voor de novel foods staat:
6. Food consisting of, isolated / produced from animals or their parts, including whole animals like insects, except where a history of safe use within the Union can be established;
In Nederland en andere landen in de EU is al onderzoek gedaan naar de producten die nu op de markt zijn, en het is al een tijd veilig op de markt. Is dit niet voldoende bewijs?