Werken aan totale product
Als eerste spreker benadrukte Ria Westendorp, van het ministerie van VWS, dat de innovatie op alle gezondheidsaspecten gericht moet zijn; naast verzadigd vet bijvoorbeeld ook op calorieën en zout. "Het totale product moet gezonder zijn. Het heeft geen zin verzadigd vet te vervangen door iets anders wat ook niet goed is."
Vet is mede bepalend voor de smaak
Verschillende sprekers uit de industrie wezen op de mogelijkheden en moeilijkheden bij het verlagen van het gehalte verzadigd vet. Vet is van wezenlijk belang voor de smaak, het mondgevoel en de houdbaarheid. Minder vet betekent zoeken naar alternatieven om dit te compenseren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van zetmeel, vezels of pectine. Op de dag werd regelmatig een vergelijking getrokken met de zuivelsector, waar het aantal innovaties beduidend hoger ligt. De versnippering in de vleessector, lage marges, groeiende internationale concurrentie en bezuinigingen op kennistechnologie spelen hierbij een rol.
Platform
Dagvoorzitter Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheidswetenschappen, wees erop dat er weinig prikkels zijn voor innovatie, vanuit de overheid en de afnemers zoals de retail. Het ontbreekt aan regie en samenhangend beleid. Om te komen tot een meer integrale aanpak, zou het een goede zaak zijn als de vleesindustrie zich zou verenigen in een platform, waarbij ontwikkelingen ook in Europees verband worden bekeken. Met het oog op wetgeving en schaalgrootte valt daar nog veel te winnen.
bron: Voedingscentrum
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je het bekende rijtje landen er weer bijpakt, waar iedereen 100+ werd tot de Amerikanen er kwamen, blijkt dat zij daar niet zozeer magerder vlees aten, maar vooral minder vlees (vooral vanwege de prijs). De win-winsituatie is werken naar betere maar duurdere vleesproducten. Er moet een "Convenant Lekker" komen.
De bewering "Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. " is onwaar; de relatie dieren eten en eerder doodgaan geldt voor zover ik heb gehoord alleen bij hogere dosering. Af en toe een heel stuk vet vlees is niet erg.
En wat moeten we anders doen met de afgesneden vetrandjes? Biodiesel van maken?
Ik ben zelf vegetariër. Dus de 'samenstelling' van vlees is me weinig gelegen. Maar pas kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en bekeek in de supermarkt het nieuwe aanbod 'bio-vlees'. HELP! Daar zit S.U.I.K.E.R in. OOK suiker in, want dat zit blijkbaar in al dat kant-en-klaar verpakt vlees.
De enige reden : CORN SYRUP - sugar that is derived from the hydrolysis of corn starch. Uses include flavoring agent and sweetener in meat and poultry products.
In het Nederlands vond ik niet onmiddellijk een betere, completere uitleg.
Jammer genoeg is toevoegen van EXTRA suiker ook steeds meer het geval bij bier. Zelfs 'kwaliteits-bieren'.
Daar vond ik wel een bevredigender antwoord; van de industrie zelf: Hoeveel suiker in bier
Wel opvallend dat iedereen het tegenwoordig heeft over MATIG. Maar wat is dat 'matig'?
Matig bierverbruik heeft een gunstig effect op de gezondheid, overdreven verbruik, met of zonder restsuiker, is schadelijk voor de gezondheid.
Joris, ik help mee...
Het is niet de verzadigde vet in vleeswaren die de boosdoener is, maar dat andere troep de additieven zoals dextrose en E nummers. Je kunt geen pakje vleeswaren oppakken of er zit een batterij toevoegingen in. Als ze die nou eens drastisch zouden verminderen.....
"Voor een groot deel zijn dat bewerkte vleesproducten, zoals vleeswaren en worst. Door de samenstelling hiervan te verbeteren, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen."
Wie aan de samenstelling van worst komt, drukt vanzelf de gemiddelde leeftijd! Dit is een dreigement.