De Duitse archeogeneticus Johannes Krause schreef een boek over de geschiedenis die ineens heel actueel is. Aan het Financieele Dagblad vertelt hij hoe bacteriële ziekten als de pest, cholera, lepra en tuberculose, maar ook nieuwe virussen als de Spaanse Griep, Sars, Mers en HIV een terugkerende plaag zijn. Ook – of juist – in moderne, welvarende samenlevingen.

“Als de huidige coronacrisis een ding duidelijk maakt is het dat we infectieziekten nooit mogen onderschatten, of ze nu worden veroorzaakt door een virus of een bacterie”, aldus Krause. Terugvallen op antibiotica is slechts een tijdelijke optie. Door veelvoudig gebruik van antibiotica bij mensen, dieren en zelfs gewassen ontstaat bacteriële resistentie. Geproduceerde antibiotica komt namelijk na gebruik in de biosfeer terecht. Ziekmakers kunnen resistent worden. Dan heeft antibiotica geen effect meer in de bestrijding.

Krause noemt het “een van de grootste fouten van het medisch onderzoek in de twintigste eeuw” dat de focus is verschoven van infectieziekten naar levensstijlziekten zoals obesitas en diabetes. “We zien nu wat de gevolgen zijn. Ik geloof dat de wereldwijd schade van corona nu al €5.000 mrd is. Daar had je duizenden antibiotica en vaccins voor kunnen ontwikkelen.”
Het Financieele Dagblad - 'Het gevaar van infectieziekten is totaal onderschat'
  • Deel
Druk af