Met ingang van donderdag is het in Indonesië verboden alcoholhoudende dranken met minder dan 5% alcohol te verkopen in kleine supermarkten, straatwinkeltjes en strandtentjes. Die kanalen namen ongeveer de helft van de hoeveelheid verkocht bier voor hun rekening. Bier is voortaan alleen nog maar te koop in hotels en de grote supermarkten. Voor sterkere drank gold dit al langer.

Biertje? twee jaar brommen
Twee islamitische partijen willen nog een stap verder gaan. Zij hebben een wetsvoorstel ingediend om alcohol helemaal uit te bannen. Voor het drinken van een biertje zou je dan twee jaar cel kunnen krijgen, schrijft de NOS. De maatregelen zijn volgens de regering bedoeld om het alcoholmisbruik, met name onder jongeren, terug te dringen en de volksgezondheid te beschermen. Dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is, zou niet de drijfveer zijn.

Drankproducenten 'in dialoog' met regering
Het verkoopverbod treft met name de grote bierbrouwers, zoals Heineken. Heineken heeft bijna 70% van de Indonesische biermarkt in handen, schrijft het FD. Het brouwerijconcern realiseert bijna 2% van zijn wereldwijde omzet in Indonesië, waar de biermarkt jaarlijks met 5 à 6 % groeit. Heineken heeft een meerderheidsaandeel in de lokale bierproducent Multi Bintang. "Wij maken ons zorgen over de werkgelegenheid, maar ook over meerderjarige consumenten waaronder ook een heleboel toeristen, die zo meteen veel lastiger aan een biertje kunnen komen", zegt een woordvoerder van Heineken.
Opleiden van winkelpersoneel en werknemers van restaurants en hotels en inbouwen van checks veel effectiever dan verkoopverbod


De gezamenlijke drankproducenten zijn 'in dialoog' met de regering. Ze stellen dat er ook andere manieren zijn om minderjarigen van de drank af te houden. "Het opleiden van winkelpersoneel en werknemers van restaurants en hotels en het inbouwen van checks, kan bijvoorbeeld veel effectiever zijn", zegt Heineken. Diageo, producent van sterke dranken wijst bovendien op het gevaar dat jongeren 'hun heil gaan zoeken bij illegaal gestookte, vaak gevaarlijke dranken'.

Bali baalt
Toeristeneiland Bali ziet de maatregelen helemaal niet zitten en heeft om een ontheffing gevraagd. Bali leeft van het toerisme en is bang dat de maatregel toeristen af zal schrikken. De regering wil van een ontheffing niet horen, maar zou de mogelijkheden willen onderzoeken om de maatregelen op Bali te verzachten.

Fotocredits: 'een biertje op Bali', 國國
Dit artikel afdrukken