In de Ondertussen van vrijdag 22 november vallen mij deze berichten op:

- Wereldwijd bewegen 4 op de 5 jongeren zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid; ze zitten te veel achter hun schermpjes. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een allereerste wereldwijd trendrapport over fysieke activiteiten bij jongvolwassenen (AD). In zowel rijke als arme landen bewegen jongeren te weinig. Jongens blijken over het algemeen iets actiever te zijn dan meisjes. In Nederland beweegt 80,2% van de jongeren te weinig. Zorgwekkende ontwikkelingen, volgens de auteurs. Niet alleen voor de jongeren van nu, maar ook voor de komende generatie jongvolwassenen.

- Via sociale media bereiken bedrijven succesvol miljoenen tieners, zo ook levensmiddelenfabrikanten. 70% van de ondervraagde Amerikaanse tieners komt in contact met foodmerken. In 93% van de gevallen draaide het om ongezonde producten als fastfood, snacks, snoep en suikerrijke dranken, schrijft FoodNavigator. Volgens de onderzoekers weerspiegelen de bevindingen hoe voedsel- en drankenbedrijven sociale media gebruiken om tieners te bereiken. Die delen het vervolgens weer ‘gratis’ met hun netwerk. Dat moet stoppen, vinden de onderzoekers.

- de Utrechtse hoogleraar Dier en Samenleving Elsbeth Stassen is met pensioen. In de afgelopen 50 jaar raakten de behoeften van het dier uit beeld, zegt Stassen in Trouw. Al jaren ziet ze de veehouderij van crisis naar crisis hollen. Is het geen uitbraak van een dierziekte, dan is het wel de uitstoot van stikstof die voor commotie zorgt. Boeren doen volgens Stassen hun uiterste best, maar binnen de context van een bepaald productiesysteem. De waardering voor individuele dieren in de veehouderij daalde gestaa. Met alle gevolgen voor dierenwelzijn van dien. “Intensivering creëert een neerwaartse spiraal," vindt ze (Resource). Iedereen houdt elkaar gevangen in het systeem. Om hieruit te komen moet de overheid volgens Stassen duidelijk de regie nemen. Zo niet, dan wordt het dier definitief een ding.

Rotterdam kwam vandaag met een hernieuwde poging om de CO2-uitstoot terug te dringen; daarom is er nu het Rotterdamse Klimaatakkoord (Het Financieele Dagblad). De haven moet het meeste bijdragen, maar voor succes moet het Rijk geld bijleggen.
De provincie Noord-Brabant heeft het aandeel van de stikstofemissie van de Brabantse industrie niet goed in beeld. Dat blijkt volgens Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) uit de cijfers van de controles op natuurbeschermingsvergunningen van bedrijven (Nieuwe Oogst).
In 2019 zijn in Nederland ongeveer 9.000 jonge grutto's groot geworden (Boerderij). Dat is te weinig om de sterfte van oude vogels te compenseren, het hadden er 13.000 moeten zijn.

Welvarende Chinezen gaan massaal aan de gezonde leefstijl, met fanatiek sporten en verantwoord eten. Daar profiteren bedrijven flink van, marathonlopen is bijvoorbeeld een miljardenbusiness geworden (Het Financieele Dagblad).

En pas op: koop geen spullen tijdens Black Friday, waarschuwt Greenpeace (Metro). Als tegengeluid roept de organisatie zaterdag 30 november uit tot Zero Saturday, een dag waarop niemand iets koopt.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken