Ook in India gaan boeren de straat op. De boeren willen dat de regering een nieuwe landbouwwet niet invoert. De wet liberaliseert de markt. Tot op heden stelt de overheid de prijzen van rijst en groenten vast en is er geen sprake van marktwerking.

De verkoop plaats op een van de 7000 mandi's, markten die deel door de overheid worden onderhouden. De regering van premier Modi wil dat boeren voortaan, net als in Europa en de VS, zelf deals sluiten met afnemers en gezamenlijk een prijs afspreken. De boeren vinden dat zij door de regels worden overgeleverd aan grote bedrijven en worden benadeeld. Zij vrezen de minimumprijsgarantie voor hun producten kwijt te raken.

De Indiase bevolking bestaat nog voor de helft uit boeren. In een vrije markt zullen de efficiënter werkende grotere boeren de kleinere wegconcurreren. Dat verlaagt de kosten van voedsel voor consumenten, maar heeft tevens tot gevolg dat de stoppende boeren een andere bezigheid zullen moeten zoeken om in hun levensonderhoud te voorzien.

De overheid wil een moderne boerenstand en houdt de boeren voor dat zij met de nieuwe wet vrij zijn om zelf hun klanten te kiezen. Vanwege de vele protesten hield het hooggerechtshof onlangs de invoering van de wet tegen.
NOS - Indiase boeren raken slaags met politie om landbouwhervormingen
  • Deel
Druk af