India verheugt zich erop om zuivel en vlees naar Rusland te kunnen gaan exporteren, schrijft Boerderij. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass zijn de besprekingen met het Indiase ministerie van commercie en industrie in een vergevorderd stadium. Het wachten zou nu zijn op het 'groene licht van de veterinaire en fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor, een organisatie die soms veel tijd nodig heeft.'

Het ministerie verwacht de eerste exportvergunningen over enkele maanden binnen te krijgen. Dat is dan wel iets later dan oorspronkelijk gedacht - een eerste streefdatum was 1 december van het vorig jaar.

Grote exporteur
India is een grote producent en exporteur van rundvlees en zuivelproducten. De afgelopen jaren heeft India zich geschaard in de rangen van de grootste exporteurs van zuivel en rundvlees.

Logisch dus dat toen Rusland zijn grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU en VS, India daar al gauw exportkansen zag voor de Indiase zuivelaars en vleesproducenten. 'India heeft zich in de diplomatieke crisis rond Oekraïne goeddeels achter Rusland geschaard. Het land steunt de omstreden aansluiting van de Krim bij Rusland en stelt zich op het standpunt dat Rusland 'legitieme belangen' heeft in Oekraïne, waar het Westen geen rekening mee zou hebben gehouden', schrijft Boerderij.

Rosselkhoznadzor heeft recent al wel toestemming verleend voor de invoer van buffelvlees. Op dit moment gaat de meeste uitvoer van Indiase zuivel en vlees naar landen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. India staat vooral bekend als een goedkope leverancier, mogelijk dankzij het feit dat de Indiërs zelf maar een heel klein deel van het in hun land geproduceerde vlees zelf opeten.

Fotocredits: heilige koe in India, Frontierofficial
Dit artikel afdrukken