In de schaduw van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China treedt nu ook India in het strijdperk. Sinds zondag gelden voor 28 Amerikaanse producten die in India ingevoerd worden, waaronder amandelen, walnoten en appelen, importtarieven die op kunnen lopen tot 70%, meldt CNN.

India heeft een beperkt handeloverschot met de VS: het land exporteerde vorig jaar voor $54 miljard naar de VS en importeerde voor $33 miljard aan Amerikaanse producten. De Amerikaanse president Donald Trump is dat soort onevenwichtigheden een doorn in het oog. Om de Amerikaanse economie te beschermen, voerde Trump vorig jaar importheffingen door op aluminium en staal en ontketende hij een hoog opgelopen handelsconflict met China. Tot ongenoegen van een groot aantal Amerikaanse bedrijven.

India dreigt al een jaar lang met tegenmaatregelen. Tot nu toe bleef het bij dreigingen, omdat er nog gesprekken liepen. Maar met ingang van 1 juni maakte de VS een eind aan de bestaande handelsconcessies met India, na klachten van de onder meer de Amerikaanse zuivelindustrie. Om 'het algemeen belang' te dienen, voert India nu de heffingen door.

Vooral voor de Amerikaanse amandeltelers kunnen de heffingen hard aankomen. India is goed voor de helft van de Amerikaanse amandelexport. Het gaat daarbij om een waarde van ruim $540 miljoen, aldus Nu.nl.
CNN - India is hitting the United States with more tariffs
Reageer
  • Deel
Druk af