India gaat 10 nieuwe zwaarwaterkernreactoren bouwen. Dat kondigt de regering aan. India heeft een snel groeiende economie en is - mede door het groeiende gebruik van airconditioners - na China en de VS de derde grootste elektriciteitsproducent in de wereld. De energie die daarvoor nodig is wordt grotendeels opgewekt door de meest CO2 uitstotende bron: kolencentrales.

De nieuwe centrales moeten de nucleaire kracht meer dan verdubbelen met een extra elektriciteitsdebiet van 7.000 megawatt. Op dit moment beschikt India over 22 nucleaire centrales met een gezamenlijke capaciteit van 6,780 megawatt. De totale stroomproductie in India bedroeg in 2016 1.423 terawatt (1 TW = 1.000.000 megawatt).

India gaat de reactoren zelf bouwen. De overheid stimuleert de bedrijvensector met $11 miljard aan omzet en creëert met de bouw ruim 33.000 banen. Tevens hoopt India de kennis die het land opdoet met de bouw te kunnen exporteren in de vorm van opdrachten aan Indiase bedrijven die betrokken zijn bij deze opdracht in eigen land.
BBC - India in huge boost to nuclear power
Reageer
  • Deel
Druk af