Het was gisteren te lezen in boerenkrant AGD, maar het had natuurlijk in De Telegraaf moeten staan. Die was te druk met Ruben, terwijl je in Groningen tenminste kunt ‘inboeren’. Slapen en werken op de boerderij. Dan weet je tenminste weer wat boeren betekent.
Ik las het artikel over de Hayema Heerd van Wil Hoogeboom en Hans Reijnders en dacht aan de Groningse boerinnen die ik probeerde te verleiden tot het adopteren van stadse mensen en desnoods wat grachtengordelnichten. Ook dacht ik aan Groningse varkensboerin Annechien ten Have die opriep tot de adoptie van hoogleraren en gisteren een adoptieweekje afsprak met Wouter de Heij. Het woord inboeren was daar toen nog niet voor uitgevonden.
Ik sprak met Wil. Je kunt bij haar slapen in het stro en liggen in de kruiwagen. Echtgenoot Hans dekt de tafel met boerenbont. Of het niet weer zo’n Ot & Sien initiatief was, waar het land al van bulkt. Je-weet-wel boerengolf, slootje springen en kijken naar drie koeien, 4 kippen, een veldje boerenkool, wat oude appel- en perenbomen en een varken en dan denken dat je op een boerderij bent. De boer leeft van het toerisme en jij denkt dat je het echte boeren hebt ontdekt.
Al schrik je even van de romantische site, nee dus, dat is het helemaal niet. Je moet er even doorheen kijken. Wil en Hans werken vooralsnog met 8 serieuze full time boeren. Daaronder zitten net zo goed een biologische als een grote melkveehouder, een forse akkerbouwer en een fruitteler.
Het begon als een ideetje maar bleek te pakken. Wil komt uit het integratie-werk en benaderde een stel boeren of ze stadse gasten op de boerderij te werk wilden stellen om ze te laten zien wat daar gebeurt.De gasten slapen op de Hayema Heerd. Het kortste programma pakt meteen aan. Om zes uur word je wakker gemaakt. Daarna ga je meteen op pad naar een boerderij waar je nog voor het ontbijt aan het werk gaat. Om 8.00h wordt er met de boer ontbeten. Daarna gaat het werk verder. Tot elf uur. Dan praten boer en inboerder over wat ze de ochtend van elkaar hebben geleerd.
De eerste gasten zijn razend enthousiast. Van architecten, tot marketeers. Van doodgewone mensen tot rijke lui. Eindelijk wat echts in plaats van gecreëerde beleving of andere hypes. Die zouden wel eens wat meer kunnen gaan overwaaien als mensen weer met twee benen op de grond komen.

Er staan meer grote, hypermoderne boeren in de planning voor als het echt goed begint te lopen. Ik vind het een prachtig idee.

Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken