De Engelse koningin doet haar koeien weg. De melk brengt nog maar 28 Eurocent op en kost er 32 om te maken. In Nederland is de situatie niet anders, ook niet voor 'gewone' boeren.
Elisabeth II houdt echter wél haar Jersey-koeien aan. De vettere melk van die koeien zorgt voor een superieure boter, beter ijs en een betere kaas. Voor die luxe wil ze wel een beetje lijden.
Waarom zijn wij eigenlijk nog steeds in de ban van Joris Driepinter? Maak kaas, boter en andere producten met een toegevoegde waarde van melk. De potjes Yakult en Actimel kosten tussen de 4 en 6 Euro per liter. Daar zit dus een flinke marge in. Maar hoewel de aanzet tot die producten in Nederland ligt, werden buitenlandse bedrijven er groot mee. Met name het Frans-Amerikaanse Danone. Zitten we hier te slapen en zwelgen in het verleden?
Melk is geen witte motor, maar heeft dringend behoefte aan innovatie, in het product of in zijn marketing. Daar helpt geen lieve minister aan, anders wordt het nooit wat. Melk heet immers niet gezond, producten op basis van melk wel (zoals pre- & probiotica, yoghurt, echte in plaats van aangezuurde karnemelk en kaas).
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Steven, ActiEmel ;-)
In België heeft de Boerenbond de boeren geörganiseerd. Ooit was dat een heel goed idee. Maar inderdaad, ondertussen is dat zelf een machtige lobby geworden met haar geheel eigen logica en belangen. Heeft de boer zich afhankelijk gemaakt? Neen, hij is er eerder "ingeluisd".
Aiko kondigde hier ooit over Fair Dairy aan: http://www.foodlog.nl/comments.php?id=1405_0_1_0_C37
Een initiatief dat o.a. iets wil doen aan de prijsvorming. Boeren Actimel? Hier in Hasselt zijn de lokale zaken die zelf vers ijs bereiden allemaal moeten stoppen met het verwerken van "melk recht van de boerderij". Dat was nu eens echt 'korte keten'. Maar de hygienische normen zijn tegenwoordig zo streng, dat je al een heleboel kapitaal moet hebben om tot een marktproduct te komen met een hoge financiële toegevoegde waarde.
Deze tekst is interessant om daarbij eens door te nemen:
Register rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten ...
Steven, uiteraard wordt de primaire producent uitgeknepen. Hij heeft geen enkele machtspositie en zich helemaal afhankelijk gemaakt van de grote merken.
Waarom zijn de boeren - en de slimmerd die het wil organiseren en produceren - die wél een concept maken waar ze allemaal óók goed van kunnen leven. Boeren Actiemel ;-) Aan huis geleverd, net als Nespresso. Zou het heel ingewikkeld zijn?
De grote winsten op Yakult e.d. worden opgestreken door de Danones van deze wereld. Zou Danone het dan ook niet eens mogen opnemen voor een betere melkprijs? Ik ken hier in Hasselt een boer die melk levert aan Danone. Hij zou maar al te graag een wat betere prijs voor zijn product krijgen.
Interessante conversatie op http://melkquotum.prikpagina.nl/archief/read.php?f=374&i=42277&t=42269
"Melkprijs van Danone kan mákkelijk naar 40 cent"