Slecht nieuws voor iedereen die zenuwachtig wordt van het gezoem van een bloeddorstige mug op het moment dat je het licht uit doet en in bed gaat liggen. In de toekomst zullen er in de steden meer steekgrage muggensoorten aanwezig zijn, schrijven onderzoekers in wetenschapstijdschrift Current Biology.

In een laboratorium testten onderzoekers van de Universiteit van Princeton de voorkeuren van 27 verschillende muggenpopulaties van de soort Aedes aegypti, een gevreesde verspreider van tropische ziektes als malaria, dengue en gele koorts. Niet alle muggen van deze soort voelen zich aangetrokken tot mensen – maar vooralsnog was onbekend waarom.

De muggen werden blootgesteld aan de geuren van mensen, cavia’s en kwartels. Muggen die waren gevangen in regio’s met een hoge mate van verstedelijking (> 5.000 mensen per vierkante mijl), bleken sterker aangetrokken tot de menselijke geur. Ook muggen uit regio’s met een regenseizoen gevolgd door langere periodes van droogte hadden een grotere voorkeur voor de mens.

De resultaten suggereren dat er tegen 2050 meer mensbeluste muggen zullen zijn in Afrika, als gevolg van de daar optredende verstedelijking. In Europa hoeven we ons nog niet meteen zorgen te maken – Aedes aegypti wordt slechts sporadisch in Europa aangetroffen.
Nature - How mosquitoes evolved to crave human blood
Reageer
  • Deel
Druk af