In Nederland is wildplukken illegaal. 'Iets' meenemen uit de natuur, of het nu een braam of een paddenstoel is, telt als stroperij en daar staan fikse boetes op. Het kan dus zomaar zijn dat de boswachter - want die is met de handhaving belast - een bon uitschrijft als je net je vingers blauw geplukt hebt met zo'n fijne lading bramen. Wég dromen van bramenjam of gelei of ijs... Je mag, als je de kranten mag geloven, al blij zijn dat je niet in de bak belandt.

Stroperij is namelijk een "misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4.100 euro) kunnen worden uitgedeeld. Zelfs een gevangenisstraf van een maand is mogelijk."

Boswachters schrijven jaarlijks "tientallen keren" een bon uit. In het geval van bramen plukken wordt er gelukkig nog wel wat door de vingers gezien. "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje wordt het gedoogd'', zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."

Ik plukte uit eigen tuin en uit de natuur daarbuiten een kleine kilo bij elkaar. Het werden vier champignonbakjes vol, drie gestroopt. Ze zijn inmiddels jam en gelei geworden. Wie had dat ooit gedacht, de braam, een verboden vrucht? Ik riskeer overigens geen boete; de inhoud van mijn potjes is Frans.

bramengelei en bramenjam juli 2017
Dit artikel afdrukken